Астронавтите на НАСА Майк Хопкинс и Рик Мастрачио излязоха в

...
Астронавтите на НАСА Майк Хопкинс и Рик Мастрачио излязоха в
Коментари Харесай

Двама астронавти са в открития космос днес, на Бъдни Вечер

Астронавтите на НАСА Майк Хопкинс и Рик Мастрачио излязоха в открития космос през днешния ден, на Бъдни вечер. Тяхната “космическа разходка ” се излъчва в сегашния миг по НАСА ТВ и се чака да продължи към 6 часа и половина.

Двамата ще би трябвало да конфигурират нова помпа, с цел да може охладителната система на “Международната галактическа станция ” още веднъж да проработи. На 11 декември една от помпите отхвърли, което наложи намесата на астронавти. Първоначално бяха планувани три излаза в открития космос – на 21, 23 и 25 декември. По време на първия изход (на 21 декември) обаче астронавтите свършиха огромна част от поставените задания, които наложи отпадането на третия (последен) изход. Вторият изход, в началото плануван за 23 декември, не можеше да бъде изпълнен в период, заради проблем със скафандъра на Рик Мастрачио.

Именно по тази причина тъкмо през днешния ден, на Бъдни вечер, двамата астронавти излизат в открития космос.

Астронавтът Рик Мастрачио е в празничен дух, без значение от днешния работен за него ден. Докато разопаковаше инструментите си в открития космос, той се пошегува. “Почти е като Коледна заран, отваряме дребен подарък тук ”, се чу по радиото.

 Christmas Eve Spacewalk

Астронавтът Рик Мастрачио (на челен план) работи, с цел да инсталира нова помпа на “Международната галактическа станция ”. Credit: NASA TV

НАСА припомня, че това е 176-тата “космическа разходка ” по поддръжката на станцията. Агенцията ни припомня също по този начин, че това е втората “космическа разходка ” въобще в историята на човечеството, която се организира на 24 декември, Бъдни вечер.

Първият изход на астронавти в открития космос на Бъдни вечер е преди 14 години. Когато през 1999 година совалката “Дискавъри ” излетява, с цел да обслужи галактическия телескоп “Хъбъл ”, астронавтите Стийв Смит и Джон Грънсфелд конфигурират нова изолираност на телескопа навръх 24 декември.

Колкото и да е необичайно, постоянно огромни събития в космонавтиката се случват точно на огромните празници – Рождество Христово и Нова година. Така че днешната галактическа разходка по-скоро следва предписание, в сравнение с изключение.

На 24 декември 1968 година галактически транспортен съд “Аполо 8 ” влиза в орбита към Луната дружно с астронавтите Бил Андерс, Джим Ловъл и Франк Борман. За пръв път в човешката история астронавти доближават орбитата на Луната и виждат с очите си нейната противоположна страна. По време на събитието, което се излъчва в целия Западен свят, астронавтите изненадват целия свят, като прочитат част от първата книга на Библията – Битие. Събитието е посрещнато с огромен възторг, само че не всички са удовлетворени. Мадълин О’Хеър, американска активистка и битка за правата на атеистите, се пробва да осъди НАСА, само че искът е отритнат от Върховния съд на Съединени американски щати.

След 2000-та година, с напредването на градежа на “Международната галактическа станция ”, постоянно има астронавти и космонавти, които прекарват огромните празници в космоса.

През 2003 година, в нощта сред 24 и 25 декември, европейската автоматизирана междупланетна станция “Марс Експрес ” влиза наред в орбита към Червената планета. Събитието е огромно и европейските галактически експерти се радват откровено, въпреки че насладата им по-късно е помрачена, когато се оказва, че английската спускаема сонда “Бийгъл 2 ” (летяла прикачена към “Марс Експрес ”) не съумява да стигне до повърхността на Червената планета.

На 1 януари 2012 година (точно на Нова година), двете автоматизирани лунни сонди на НАСА “Граал-А ” и “Граал-Б ” влизат в орбита към Луната.

Иначе в по-далечното минало, на 24 декември 1966 година, автоматизираната лунна станция “Луна-13 ” става вторият руски уред, който сполучливо прави меко кацане на лунната повърхнина.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР