Астронавтът на Европейската космическа агенция Матиас Маурер ще занесе храна

...
Астронавтът на Европейската космическа агенция Матиас Маурер ще занесе храна
Коментари Харесай

Астронавт на ЕКА носи на МКС храна от родината

Астронавтът на Европейската галактическа организация Матиас Маурер ще занесе храна от родния си край в космоса, заяви пресслужбата на Европейската галактическа организация.

Германецът Маурер, който е от провинция Саар, споделя, че положителната храна е извънредно значима за астронавтите по време на дългите галактически задачи - освен за физическото, само че и за психическото им здраве, предава Българска телеграфна агенция.

Готвачи от родния му район от югозападна Германия този месец ще приготвят няколко блюда, подобаващи за космоса и ще ги предложат за публично разискване и гласоподаване. Събралите най-вече гласове ще бъдат включени в галактическото меню на Маурер за бъдещата му задача, само че той няма да ги е вкусвал, преди да стигне на борда на Международната галактическа станция (МКС).

Местните специалитет от родния край няма да са единствената храна в менюто на астронавта, което включва многообразни артикули, с цел да се покрият питателните и оперативни условия за задачата.

Заради двата часа физическа подготовка, провеждана на борда всеки ден и цялостната стратегия от научни и механически действия, от астронавтите се чака да поемат приблизително по 3000 калории дневно в космоса. Две трети от тази доза калории идва от главния дял на астронавтите, авансово селекциониран, квалифициран и пакетиран от НАСА за целия интервал на задачата.

Останалата една трета от менюто е оставена на избора на екипажа. Астронавтите или сами си поръчват храните, или избират всред менютата, готови от Съединени американски щати, Европейската галактическа организация, от Русия и от Япония.

Преди всяка задача в космоса астронавтите вземат участие в няколко дегустации на галактическа храна, с цел да дефинират какви храни да им се приготвят. По време на подготвителния развой те пробват голям брой разнообразни храни и питиета и ги правят оценка, с цел да оказват помощ за подготовката на хранителния ресурс за задачата.

Неотдавна Матиас е правил сходна оценка и си е дал сметка кои храни и питиета ще му липсват най-вече. На първо място той слага хубавото кафе и отбелязва, че за него е главен приоритет да се откри добра опция на кафето за космоса. Трудно е да се подготвят и зеленчуци по метода, който покрива условията за продължителност, тъй като всички ястия, изпращани на борда на МКС, би трябвало да остават постоянни и годни за приложимост за две-три години, споделя астронавтът.

Маурер ще е в екипажа на третата пилотирана задача на "СпейсЕкс " следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР