Астрофизици са открили източник на изключително високоенергийни космически лъчи в

...
Астрофизици са открили източник на изключително високоенергийни космически лъчи в
Коментари Харесай

Високоенергийни лъчи извират от сърцето на Млечния път

Астрофизици са разкрили източник на извънредно високоенергийни галактически лъчи в центъра на Млечния път. Енергията на тези лъчи е почти 100 пъти по-голяма от силата, получена при ускоряване на частиците в Големия адронен колайдер. Статията на учените е оповестена в сп. Nature.

Космическите лъчи могат да доближават сила от няколко петаелектронволта (ПеВ), т.е. от порядъка на 10 15  електронволта. Това подразбира, че някъде в нашата вселена би трябвало да се следи източник на такова високоенергийно ускоряване, само че никакви от следените преди галактически обекти не подхождали за тази роля. Дори свръхновите и плерионите създават сила единствено до 100 ТеВ, т.е. 10 14  електронволта.

Но в своята научна работа интернационалният екип учени от 12 страни за първи път са разгласили резултати от наблюдения, които свидетелстват за съществуване на източник на ПеВ лъчение в центъра на нашата вселена.

Изследователите следили в интервала от 2004 до 2013 година централната част на Млечния път благодарение на системата телескопи HESS в Намибия. Учените търсили в централния район източници на високоенергийно дифузно гама-лъчение. Те съумели да открият подобен източник в първите три години от наблюденията – това се оказала централната молекулярна зона, която се намира почти на 500 000 светлинни години от нас.

Молекулярните облаци в тази зона са подложени на въздействието на галактически лъчи, чиито частици се движат почти със светлинна скорост, и по този начин се раждат високоенергийни гама-лъчи. Учените желали да дефинират какъв обект в централната молекулярна зона може да придава такива сили на частиците.

В този район се намират голям брой източници на високоенергийно излъчване, само че най-вероятният претендент съгласно откривателите е свръхмасивната черна дупка Стрелец А*. И въпреки всичко, въпреки че физиците се придържат към мнението, че точно тя форсира частиците, следва им да изучат дали тя е единственият подобен източник.

Централният молекулярен облак е област от Млечния път, богат на молекулярен газ, който се разполага в централния район на галактиката покрай съзвездие Стрелец. В него се следят разнообразни останки от свръхнови и емисионни мъглявини.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР