Астрофизици от университета на Тексас в Арлингтън съставиха каталог на

...
Астрофизици от университета на Тексас в Арлингтън съставиха каталог на
Коментари Харесай

Астрофизици съставиха каталог на тризвездните системи с планети

Астрофизици от университета на Тексас в Арлингтън сформираха азбучник на известните системи с планети с три или повече звезди , заяви Физ.орг.

Изследването преглежда критерии за тризвездните системи с планети и вероятни разнообразни орбити. 

Повечето планети са в системи с една звезда. Около 100 известни са в двойни системи

" Броят на планетите, за които е открито, че са в системи от по-висок порядък, е относително дребен - към 40 за комбинирани тройни и четворни системи, като точният брой зависи от това дали са включени някои противоречиви  или непотвърдени случаи ", сподели ръководителят на проучването Манфред  Кунц. " Броят на доказаните планети в тройни звездни системи сега е към 30, което е почти 0,5% от общия брой разпознати планети. Този аспект прави тези планети доста специфични. "

Космическият телескоп " Кеплер " на НАСА, който работеше от 2009 година до 2018 година, оказа помощ науката за разкриване на тройни звездни системи с планети , сподели Кунц. Учените чакат броят им да се усили, като се имат поради опциите на галактическия телескоп " Джеймс Уеб ", който беше изстрелян през 2021 година

Повечето планети в тройна звездна система са газови колоси от вида на  Юпитер, а звездите им са относително солидни спрямо типичните.  Открити са обаче и някои планети със земна маса.

Тризвездните системи могат да бъдат разграничени на две подгрупи, всяка от които се движи в относително огромна орбита към центъра на масата на системата. В тройна звездна система две от звездите нормално образуват близка бинарна двойка (две звезди, които са гравитационно свързани и в орбита една към друга), а третата обикаля тази двойка. Системите с повече от три звезди се чака да имат още по-сложно разположение на орбитите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР