Астра Биоплант ще разширява още производството си на биодизел ©

...
Астра Биоплант ще разширява още производството си на биодизел ©
Коментари Харесай

"Булмаркет ДМ" се разделя с ПИБ

" Астра Биоплант ще уголемява още производството си на биодизел

© БулмаркетДМ - Търговецът на пропан-бутан " Булмаркет ДМ " рефинансира заемите си към ПИБ.
- Официалната причина са по-добрите условия на новите кредитори - Пощенска банка и БАКБ.
- Някои от фирмите от групата късат и с непрозрачната кипърска благосъстоятелност.
Още по тематиката
Станко Станков: Булмаркет е моя благосъстоятелност, разполагам с документите за това

Управителят на фирмата-превозвач пред " Капитал " за злополуката в Хитрино
17 дек 2016
Трагедията в Хитрино: какво знаем и какво не

Катастрофата, пожарът, реакцията и вероятните аргументи
15 дек 2016
Дерайлиралият трен в Хитрино се е движел с превишена скорост

Дали това е повода за случая ще стане ясно, откакто регионът бъде обезопасен и стартира следствието на терен
12 дек 2016
Митниците: Корабът на " Булмаркет " не нарушава ембаргото против Русия

" Поларис ", който пътуваше от пристанище Керч на полуостров Крим, е бил разтоварен в сряда в Бургас
12 авг 2015
" Булмаркет ДМ " получи 20 млн. евро от Световната банка и Европейска банка за възстановяване и развитие

Финансовата поддръжка е за план за газови терминали на обща стойност 32 млн. евро
5 юли 2015
Да си внесеш цех

Русенската компания " Булмаркет ДМ " ще придвижи завода си за биогорива от Австрия в България
6 май 2013

Десети декември 2016 година Влак, претрупан с пропан-бутан, дерайлира и се взриви на гара Хитрино. Броят на жертвите е седем, десетки бяха ранени, а част от селото - унищожена.

До този миг компанията, притежател на влаковата комбинация - " Булмаркет ДМ ", не беше доста позната на необятната аудитория. Трагедията обаче прикова вниманието върху сдруженията от групата. А заемите от Първа капиталова банка и връзките й с печално известния от следствията на " Биволъ " незает кипърец Георгиос Георгиу, на чието име се водят десетки компании с многомилионни заеми се трансфораха в в допълнение имиджово леке.

В тогавашната нагнетена атмосфера обясненията на шефа на " Булмаркет ДМ " Станко Станков, че макар номиналния притежател и заемите си към ПИБ той действително има компанията, звучаха като влизане в извинителен режим. Две години по-късно обаче връзките към този момент наподобяват скъсани. Компании от групата рефинансират заемите си към ПИБ от други банки, а в самото " Булмаркет ДМ " собствеността към този момент е единствено в ръцете на Станков. Пред " Капитал " той разяснява, че аргументите за рефинансирането са, че новите банки кредитори са предложили по-добри кредитни условия от ПИБ.

Преподреждане на къщичката

Доскоро в търговеца на пропан-бутан " Булмаркет ДМ " 40% от собствеността беше на шефа Станко Станков, а останалите 60% - на " Вектра консулт ". Тя беше еднолична благосъстоятелност на записаното в Кипър Burundi Services Limited. Последното съгласно документите в Търговския указател се води ръководено от кипърското Din Nominees, на което шеф се е водил Георгиос Георгиу. А съгласно документи, показани от " Биволъ ", последната компания дружно с Lin Secretarial (и двете благосъстоятелност на Георгиу) са съдружници в Burundi.

Малко след трагичния случай Станко Станков съобщи пред " Капитал ", че действителен собственик на дяловете е той. Разбира се, това е изцяло допустимо - в корпоративния свят е цялостно с всевъзможни оплетени офшорни структури, където крайният притежател остава прикрит, като постоянно зад това се крие някаква неразбираема за публиката финансова, данъчна или имиджова логичност. През пролетта на 2017 година настава изчистване на собствеността. Според информацията в Търговския указател на 10 април 2017 година Георгиос Георгиу взима решение " Вектра консулт " да продаде и трансферира всички притежавани от нея дялове в капитала на " Булмаркет ДМ " на Станко Станков за сумата от 1.473 млн. лева и той става едноличен притежател на капитала.

С това връзката на " Булмаркет ДМ " с ПИБ се скъсва, защото самото то няма финансиране от нея. На 1 юли 2015 година компанията взима заем от 20 млн. евро от Европейската банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация. На 4 януари 2018 година е подписан нов контракт за залог на комерсиалното дружество " Булмаркет ДМ " с Българо-американска кредитна банка по контракт за банков заем в размер на 14.4 млн. евро, който рефинансира предходния. Съдлъжник е друго сдружение от групата " Порт Булмаркет ".

Другата огромна компания от групата е " Астра Биоплант ", която оперира фабрика за биодизел в русенското село Сливо поле. Едноличен притежател на капитала е " Астра финанс ", която пък е на записаната в Кипър Superbtrade Consulting Limited. При нея собствеността на хартия е аналогична - акционер е Duc Nominees, а шефове са Георгиус и Елина Елени, като Станко Станков споделя, че той е притежател и на тази компания.

Макар неотдавна " Астра финанс " да е преобразувано от ЕООД в ЕАД, при него няма промяна и кипърският притежател се резервира. Компанията обаче срязва връзката си с ПИБ по линия на парите - в средата на предходната година тя рефинансира отговорностите си към банката (които са били над 30 млн. евро: 31 млн. евро. капиталови и 7 млн. евро оборотни) с заеми от Пощенска банка. Договорите от новата банка са четири и са от средата на юли 2017 година и края на август 2017 година Основната част са за даване на капиталов заем от 22.5 млн. евро със период на погасяване до 2024 година и от 8.460 млн. евро падежиращи 2020 година Към тях има и кредитен предел за издаване на банкови гаранции и акредитиви за 5 млн. лева, както и кредитна линия за до 13.690 млн. лева единици: евро и лева На база на това залогът на сдружението пред ПИБ е вдигнат и Пощенска банка е новият гарантиран заемодател, като съдлъжници по заема стават " Астра финанс " и персонално Станков.

Неговото пояснение е, че водещо за решението са били по-изгодните условия. Няма точни данни какъв брой тъкмо е плащало сдружението, само че в последния анекс към контракта с ПИБ лихвата е избрана като към този момент неизползваният базови лихвен % на банката, поправен с коефициент за пазарна среда (по последни данни на уеб страницата на ПИБ към 5%) плюс надбавка 3.91 процентни пункта. Сега при Пощенска банка " Булмаркет ДМ " ще дължи 3-месечен Euribor с надбавка 3.631 пункта, само че не по малко от 3.746%

Собственикът на " Булмаркет ДМ " Станко Станков споделя, че рефинансира заемите от ПИБ поради по-добрите условия на новите кредитори

Фотограф: Анелия Николова

Рафинерия, търговия, цистерни
Ако изключим злополуката на влака в Хитрино, бизнесът на фирмите от групата се развива сполучливо през годините. " Булмаркет ДМ " е записана през 1996 година и се трансформира в един от огромните вносители и търговци на пропан-бутан с доход за 2016 година от 187.8 млн. лева Групата развива лични жп транспорти през сдружението " Булмаркет рейл карго ", автотранспорт, както и пристанищни услуги.

" Булмаркет ДМ " получи финансирането от 20 млн. евро от Европейска банка за възобновяване и развиване и Международната финансова корпорация за построяването на терминал в Русе за предпазване и зареждане на речни плавателни съдове, задвижвани с полутечен природен газ (LNG). Терминалът в Русе е част от плана LNG Masterplan Rhein-Main-Danube по стратегия TЕN-T на Европейския съюз. LNG се явява опция на газа по тръбите и може да се доставя от далечни пазари с танкери и да се разтоварва на специфични терминали. Проектът е приключен предходната година.

Другото главно направление на групата " Астра биоплант " оперира фабрика за биодизел в русенското село Сливо поле и създава механически масла за промишлеността и биодизел. Компанията на процедура разполага с два завода за произвеждане. Първият, с мощ 60 хиляди тона, е построен от нулата в България и стартира работа през 2009 година Мястото е Сливо поле, в хале на някогашния Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе, част от който бе купена от " Булмаркет ДМ " преди години.

Вторият цех на " Астра биоплант " е за 110 хиляди тона. Той беше безусловно изместен от австрийския град Енс при първия в Сливо поле. " Внесеният " цех за биодизел е построен през 2007 година за потребностите на компанията за енергийни решения GATE. След половин година работа обаче е затворен поради финансови проблеми на вложителя и през 2010 година е платен от " Булмаркет ДМ ". Първоначално русенската компания търси пазар за продукцията си главно в Австрия. Анализите обаче демонстрират, че местоположението на завода би трябвало да се промени, защото разположението му е неефективното по отношение на суровините и пазарите, както и поради по-ниските индустриални разноски в България. Така в последна сметка всичко бива пренесено. Това включва всички съоръжения – резервоари, топлообменници, центрофуги и други се разглобяват на части. След това се разказват, етикетират, пакетират и транспортират до България, където се сглобяват отначало. Етапът по огромното пренасяне на мощностите за биодизел за 13 млн. евро завърши през 2015 година
От 2016 година мощностите там работят на цялостен потенциал. Приходите на компанията за 2016 година бяха 760.9 млн. лева, а облагата - 12.6 млн лева Компанията е и главен снабдител на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим Бургас ", само че бизнесът е експортно насочен, като към 70-80% отива за експорт. Сега следва ново разширение на индустриалните мощности с още 40%, като планът е към момента в начална фаза и тече проектирането. Проектът ще е за 6 млн. лева лични средства на компанията.
В полето на съда
След тежкия случай в Хитрино аргументите за случая в този момент се преглеждат от съда. Наказателното дело против двамата машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков се гледа в Шуменския областен съд. В средата на януари той отхвърли желае на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", стопанисваща жп релсите в страната от 315 хиляди лева против машинистите, които да платят разноските по ремонта на релсовия път. Магистратите се аргументираха с това, че няма по какъв начин да позволен претенцията в границите на наказателния развой. В средата на март от " Булмаркет ДМ " показаха експертиза, в която се твърди, че причина за железопътната злополука в с. Хитрино е незаключена стрелка на релсовия път. Представените експертизи от Румъния и Франция на компанията сочеха, че макар че влакът се е движел с превишена скорост от 79 км/ч, при изправни релси той би дерайлирал едвам при доста по-високата скорост от 111,5 км./ч. Заключенията обаче бяха отхвърлени от прокуратурата. " Такава експертиза не е била назначавана нито от органите на досъдебното произвеждане, нито от състава на съда, разглеждащ делото понастоящем. " Частната експертиза ", направена от непознати специалисти, е поръчана и заплатена от " Булмаркет ", само че не може да послужи за задачите на водения углавен развой ", обявиха от прокуратурата.

Делата за поръчителство на потърпевшите се водят в Софийски областен и Софийския градски съд, като исковете са за над 10 млн. лева Те са против " Булмаркет ДМ " и дъщерната й компания жп транспортьор " Булмаркет рейл карго " и Национална компания " Железопътна инфраструктура ". В началото на годината излезе информацията, че разнообразни сформира на Софийския градски съд са почнали да стопират разглеждането на гражданските каузи за компенсации, до момента в който не завърши наказателното дело в Шумен и до момента в който съдът не удостовери чия е виновността за нещастието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР