Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) алармира Агенция “Пътна инфраструктура”

...
Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) алармира Агенция “Пътна инфраструктура”
Коментари Харесай

Асоциация: Десетки километри пътища стоят месеци без маркировки, мантинели и знаци

Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) сигнализира Агенция “Пътна инфраструктура” и институциите за неналичието на обезопасени пътища в страната. Десетки километри от републиканската пътна мрежа стоят месеци наред необезопасени след осъществени през лятото ремонтни действия и поддръжка, прецизират оттова.

В АЗП са получили сигнал за неналичието на маркировка, мантинели и знаци на близо 40- километровата права от пътя Варна - София на територията на област Търговище. От асоциацията са направили инспекция на място и са открили, че няма никакви обозначаващи и защитни детайли на правата, на която е осъществена рехабилитация преди близо шест месеца.

С настъпването на зимния сезон предпоставките за произшествия се усилват най-малкото, тъй като светлата част от денонощието понижава с няколко часа. При мощен дъжд, нощно време видимостта е мощно понижена, осовата маркировка е единственият метод водачите да проследят пътя и безусловно да не се озоват в канавка. В случая даже и тази маркировка липсва по едно от най-натоварените трасета на транспортната републиканска мрежа, показват от АЗП.

Необезопасени рискови сектори на пътища в ремонт има и в региона на Ихтиман, Белово и Костенец, показват още от АЗП. Там пътните прави са в развой на довършителен стадий от рехабилитация, само че по тях се движат коли без да са подхванати каквито и да било защитни ограничения.

Липсва в това число светлоотразителна и светлинна сигнализация, означават от АЗП. Те предизвестяват водачите, които пътуват по маршрута Ихтиман-Белово-Костенец да бъдат деликатни в правата преди Костенец, където има изострен завой с близо 20 метрово дере и мостови уреди, които по никакъв метод не са обезопасени.

Възложител на всички поправки по републиканската пътна мрежа е Агенция " Пътна инфраструктура ", която явно не упражнява задоволителен надзор върху изпълнителите по обектите. За качеството на застраховане на ремонта от позиция пътната сигурност или неналичието на такава съществена отговорност носи АПИ, декларират от АЗП.

От АЗП молят към всички органи, които имат директно отношение към пътната сигурност да вземат отношение. Подобна процедура не се следи единствено на посочените прави, тя е постоянно срещана и е причина за голям брой произшествия, показват от АЗП. Според тях възмутим е и фактът за броя на институциите директно ангажирани с пътната сигурност - АПИ, Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", КАТ, Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР