Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България подемат

...
Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България подемат
Коментари Харесай

Прокурори и следователи с инициатива за поставяне на паметник на американския президент Удроу Уилсън в София

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България подемат самодейност за слагане на бюст-паметник американския президент Удроу Уилсън в София. Ето какво показват от организациите:

На 27 ноември 2020 година се навършват 101 години от подписването на Ньойския кротичък контракт, с който се слага краят на присъединяване на България в Първата международна война.

Териториалните клаузи на контракта са убийствени за страната ни. С тях са отнети близо 11 300 кв. км. български земи. На Кралството на сърби, хървати и словенци /бъдещата Югославия/ са дадени Западните околности /Царибродско, Босилеградско, елементи от Кулско и Трънско/ и Струмишката околия; Южна Добруджа остава част от Румъния, а Западна Тракия е сложена под контрола на съдружниците от Антантата и след това е предадена на Гърция.

Малко прочут факт е, че териториалните искания на трите ни съседки са били надалеч по-големи и под въпрос е било сложено самото битие на България като суверенна страна. Решителната интервенция на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това.

Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, в сравнение с да се съгласи с подялбата на един народ със независима страна и вековно минало, възпира тези нападателни искания и в последна сметка, въпреки и териториално орязана, страната ни оцелява и резервира своето независимо битие. Достойното държание на президента Уилсън във френската столица е главната причина той да стане Нобелов лауреат за мир през 1919 година

За 101 години в столицата на България не е подложен никакъв знак или знак, който да припомня за големите заслуги, които президентът Уилсън има за опазване териториалната целокупност на Родината ни след Голямата война. Наясно сме, че един век по-късно светът е друг и в този момент е време за унищожаване, а не за слагане на граници, изключително тук на Балканите. Но в същото време историята би трябвало да бъде помнена, с цел да не бъдат повтаряни грешките ѝ, а също по този начин би трябвало да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратяват.

Затова ние от Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ и Камарата на следователите в България /КСБ/ подхващаме самодейност за слагане на бюст-паметник на президента Удроу Уилсън в София, посредством който да бъде изразена признателността на българския народ към неговите заслуги за опазване на националния ни суверенитет и териториалната ни целокупност.

За задачата ще създадем нужните административни действия пред Столична община и имаме вяра, че концепцията ни ще бъде осъществена! Надяваме се нашата самодейност да бъде подкрепена както от други организации, по този начин и от българските жители!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР