Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е силно притеснена
Коментари Харесай

АОБР протестира срещу създалия се хаос във фирмената регистрация

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е мощно обезпокоена от създалото се напрежение в работата на Търговския указател, подбудено от влезлите в действие в края на 2017 година промени в Търговския закон (ТЗ), оповестиха от Българската стопанска камара.

Според работодателската организация с измененията е блокирана опцията за прекачване на дружествени дялове и предприятия и се слагат под подозрение заявените от страна на държавното управление и Народното събрание старания за понижаване на административната тежест.

"Последните промени в Търговски закон са ослепителен образец за законотворчество под напън и показват образно какви са следствията от промени в законодателството без пълноценна и справедлива оценка на въздействието и без отчитане на позициите на заинтригуваните страни ", пишат от АОБР.

Припомняме, че в хода на разискването на измененията в Търговски закон работодателските организации ясно показаха отрицателните си позиции, само че народните представители не ги взеха под внимание, а се поддадоха на популистка обосновка от страна на омбудсмана Мая Манолова и синдикален напън.

По подобен метод преди няколко години беше криминализирано недекларирането на осигурителни заплащания, само че досега няма информация за наказан по такава причина шеф. Подобен ще е резултатът и от измененията в Търговски закон – неразбираеми изгоди, само че забележими негативи.

Въведената краткотрайна процедура за доказване на събитията за изплатени хонорари и осигуровки посредством показване на уверение от страна на работодателя, вземат решение времемнно основания проблем, само че не дават гаранции за допустима корист от страна на служащите и чиновниците по отношение на правилни работодатели.

Във връзка с горното, АОБР упорства за незабавно намиране на административни и правни механизми за нормализиране на работата на Търговския указател. За следващ път молим измененията в законодателството да стават при отчитане на позициите на заинтригуваните страни и след задълбочена оценка на въздействието.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР