Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България издаде символични акредитации

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България издаде символични акредитации
Коментари Харесай

АЕЖ акредитира влезли в затвора турски журналисти за срещата ЕС - Ердоган


Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) в България издаде алегорични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски публицисти.

" Събитието е извънредно значимо и мястото на тези наши сътрудници е в Евксиноград. Те би трябвало да бъдат там и да правят работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат виновни за уговорката, който са поели, към обществото. За страдание тези 95 души няма да могат да участват, защото са лишени от независимост. Ние каним българските публицисти, които ще участват на срещата, да вземат алегорични баджове с имена и фотоси на свои турски сътрудници и да приказват и от тяхно име ", обясниха от АЕЖ.

" Дори да сложите сериозните публицисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще приказват други. С техния глас ще приказваме ние. Затова и организирахме тази необикновена акредитация – 95 акредитационни карти, подредени на една маса, наподобяват доста. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стоят неговото семейство, другари, читатели, фенове, слушатели? В последна сметка стоим всички ние, защото задачата на същинския публицист е да служи на цялото общество. Затова, когато толкоз доста публицисти са лишени от независимост, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: Никой не може да бъде свободен, до момента в който всички не бъдат свободни ", прибавят от асоциацията.

От АЕЖ упорстват Турция неотложно да освободи арестуваните поради работата им публицисти.

" Европейският съюз никога не би трябвало да мълчи по този въпрос и би трябвало да слага ориста на арестуваните публицисти като изискване за всякакво доближаване с Анкара ", безапелационни са от асоциацията.Те напомнят, че след несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се трансформира в най-големия затвор за публицисти в света.

От асоциацията разчитат на взаимност от българските и европейските публицисти. За символичната акредитация са употребявани фотоси, предоставени от Стокхолмския център за независимост. Имената на упълномощените са тествани в четири самостоятелни един от различен източника.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР