Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането

...
Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането
Коментари Харесай

И АБРО осъди изцепката на Копейкин

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) осъди “цензурирането и експанзията ” против публицисти.

“Противопоставяме се против всевъзможни голословни нападки против медии и считаме за неприемливо държанието на водача на Политическа партия „ Възраждане “ на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция на 5 октомври 2022 година Считаме, че сходно отношение вреди на демократичното развиване на българското общество и цели да подрони съществени полезности, които включват и дължимото почитание към журналистическата активност ”, написаха от Асоциацията в изказване, оповестено на техния уебсайт.

Отчитаме, че нападателната реторика против медии и публицисти би могла да въздейства върху публичното мнение, да сътвори разграничителни линии, да предизвика ненавист в обществото и да повреди престижа на журналистическата активност и медиите ”, се споделя още в изказването.

Според Асоциацията ограничението на достъпа до информация на публицисти опонира на правовия ред и на правилата на действие на демократичното общество.

Ето и цялото мнение на АБРО:

Противопоставяме се против всевъзможни голословни нападки против медии и считаме за неприемливо държанието на водача на Политическа партия „ Възраждане “ на конференция в прес-клуба на Българска телеграфна агенция на 5 октомври 2022 година

Считаме, че сходно отношение вреди на демократичното развиване на българското общество и цели да подрони съществени полезности, които включват и дължимото почитание към журналистическата активност.

Отчитаме, че нападателната реторика против медии и публицисти би могла да въздейства върху публичното мнение, да сътвори разграничителни линии, да предизвика ненавист в обществото и да повреди престижа на журналистическата активност и медиите. Ограничаването на достъпа до информация на публицисти опонира на правовия ред и на правилата на действие на демократичното общество. Дейността и изявите на политическите представители следва да бъдат налични за медийно отразяване, с цел да бъде обезпечена справедлива и точна информация на обществото.

АБРО е без значение, неполитическо съдружие на комерсиалните медии. Членовете на АБРО слагат основите на саморегулацията на етичната публицистика в България.

АБРО поддържа публицистите от всички медии, когато те са обект на незаслужено отношение. Солидарността и взаимното почитание във взаимоотношенията, както сред медиите, по този начин и сред експертите, работещи в тях, са част от етичните правила на специалността.

Цензурирането под каквато и да е форма е неприемливо съгласно българското законодателство. Редакционната самостоятелност е главен принцип на етичната публицистика. Част от тази публицистична самостоятелност е правото и задължението на журналиста и медията да не се поддават на политически или стопански напън или въздействия. Независимостта на медиите от персонален или политически напън разрешава на обществото да бъде предоставяна цялостна и тествана информация, съгласно разпоредбите на положителната журналистическа процедура и одобрените професионални стандарти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР