Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество призова премиера

...
Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество призова премиера
Коментари Харесай

Асоциация за изследване и развитие на гражданското общество призова премиера Борисов да не открива Паметника на благодарността в Тел Авив

Асоциация за проучване и развиване на гражданското общество прикани премиера Бойко Борисов да откаже откриването на така наречен Паметник на благодарността в Тел Авив, планувано през месец септември. В отворено писмо от организацията обръщат внимание върху това, че на надписът на плочата „се показва страдание за депортирането на 11 343 евреи от Македония, Беломорието и региона на Пирот, които са били под българска администрация “.

Според Асоциация за проучване и развиване на гражданското общество това не дава отговор на историческите обстоятелства.

Текстът на писмото гласи:

Уважаеми господин министър-председател,

През тази година означаваме 75 години от спасението на българските евреи – събитие, което за следващ път минава някак неенергично. През последните 10 години ставаме очевидци на неистови старания на избрани среди както у нас, по този начин и в чужбина, за оказване на въздействие върху българското държавно управление за вдишване на отговорност за злополучната орис на 11 343 евреи от така наречен „ нови земи “ – Социалистическа федеративна република Югославия (Вардарска Македоня е част от федерацията) и Гърция.

Добре известно и потвърдено от разнообразни откриватели е, че посочените нагоре територии са били под суверенитета на Третия Райх и като такива са обещани на Царство България при възможен удобен излаз за Третия Райх в края на войната. Официална София имаше право единствено да управлява тези територии (гражданска администрация с минимални полицейски сили за поддържане на реда).

През 2012 – 2013 година въпросните „ среди “ съумяха да изградят „ монумент на благодарността “ в градинката сред Народното събрание и СУ „ Св. Климент Охридски “.

Това в случай, че на гърба на църквата „ Св. София “, тъкмо против софийското кметство са изложените плочите от Израел, отдаващи респект на Църквата, Царят и Димитър Пешев като спасители на българските евреи. Не стига това, само че на 6 против 7 юли 2016 на така наречен „ Паметник на благодарността “ беше сложена спомагателна плоча с надпис, несъответствуващ на историческата истина и уронващ достойнството на българския народ.

Близнак на този „ монумент “ се построява в гр. Тел Авив – Яфо с пари на българската страна, респективно на българските данъкоплатци. Предстои откриването му при започване на м. септември 2018 година в наличие на български държавници на най-високо ниво, включително и вие като министър-председател. Както удостовери господин Липовецки надписът ще бъде еднакъв с този в София: „ който с изключение на признателност за избавените 48 000 евреи от обичайните български територии, се показва страдание за депортирането на 11 343 евреи от Македония, Беломорието и региона на Пирот, които са били под българска администрация “.

Обръщаме се в персонално и публично качество към вас със следния въпрос:

Нима откакто не се поддадохте на провокациите пред Тютюневите хранилища в Скопие, ще позволите и ПРИЗНАЕТЕ виновност на България, нещо, което не дава отговор на историческите обстоятелства. Нима в този момент, 75 години след тези трагични събития, ще позволите да се поругае паметта на тези спасители, рискували живота си, с цел да не се опетни името на страната ни. Нека ви напомним, че БЪЛГАРИЯ избави всичките си жители, до един, които бяха жители на ЦАРСТВОТО. Евреите от Македония и Гърция НЕ БЯХА БЪЛГАРСКИ ПОДАНИЦИ. Това ясно е разказано в документите от конференция Ванзее, където против името на страната ни стои цифрата 48 000 – тъкмо толкоз, колкото бяха избавените евреи от старите лимити на България.

Г-н министър–председател, това ще бъде първия в историята на човечеството случай, когато представител на една демократична страна ще стори с пари на данъкоплатците на същата тази страна, такова ритуално ликвидиране – на историческата истина, истина, достолепие на народа си.

Настояваме, както и в Република Македония, по този начин и при визитата си в Израел, да заемете виновна позиция и да откажете откриването на паметника с този неприличен, погрешен и вменяващ виновност текст. Обръщаме внимание, че поемем ли тази несъществуваща виновност ще тръгнат и исковете на наследниците на тези клетници – 11 343 евреи, които не успяхме да спасим. Съжаление е едно, ОТКРИВАНЕТО на сходен монумент, вменяващ виновност – напълно друго. Вярваме, че ще заемете национално-отговорна и в полза на историческата истина позиция.

Наред с това бихме желали да ви напомним да попитате управляващите в Израел за какво от 25 000 праведници по целия свят от България са приети едвам 20, последният от които Владимир Куртев преди 10 години? Не ни се ще да имаме вяра, че историята със спасяването на цялата еврейска общественост в България не е комфортна за същите тези среди в Израел и България.

Накрая ни позволете да ви пожелаем здраво здраве и предвидливост при отстояване на историческата истина!

София, 09.08.2018 година

Подписали:

Българо – еврейски теоретичен институт

Клуб на приятелите българи и евреи

Асоциация за проучване и развиване на гражданското общество (АРГО)

ИНЖ. САМУИЛ АРДИТИ – Благодарен български еврейн, притежател на най-високото отличение – Златна Лаврова клонка на Българското Министерство на външните работи

АРХ. Миломир Богданов – изпълнителен секретар на Боянски клуб

Благодарни българи евреи, живеещи на територията на страната Израел“

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР