Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете лек ръст

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчете лек ръст
Коментари Харесай

За първи път от 10 години насам: Отчетоха ръст на сивата икономика

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) регистрира лек растеж на сивата стопанска система за 2020 година по отношение на година по-рано. Композитният показател „ Икономика на ярко “, посредством който Асоциацията мери светлата част на българската стопанска система, е 77,49 пункта, при 78,54 през 2019 година

От АИКБ регистрират, че през 2020 година главните аргументи, довели да минималния растеж на сивата стопанска система, се дължат на Ковид рецесията. Сред главните аргументи за растежа на сивата стопанска система са практики, подбудени на трудовия пазар. За Асоциацията подхванатите от държавното управление ограничения за поддръжка на заетостта са довели до изсветляване на част от сивите практики в някои браншове, до момента в който в други поради липса на поддръжка са подействали тъкмо противоположното. Сред отрицателните фактори АИКБ отбелязва следващото административно повишение на минималната работна заплата, което е довело до „ избуяване “ на нови сиви практики, неприятно конструираното пенсионно обезпечаване, което не подтиква по никакъв метод внасянето на осигуровки върху действителните приходи, в това число минимална пенсия близка до медианната и оптималната пенсия по-малка от съответстващата на оптималния застрахователен приход.

За първи път АИКБ следи и мери и втори показател – „ Заетост на ярко “. Той има същия темперамент и съставни елементи като Композитния показател „ Икономика на ярко “. Чрез него във фокуса на проучванията попада трудовия пазар, при който през годините са се откроявали едни от най-съществени проблеми, освен това с дългогодишен резултат върху националната стопанска система. За 2020 година цената му е 78,31 пункта. За да се направи съпоставяне под-индексът е изчислен и за 2019 година, когато е бил 78,87 пункта.

„ Трябва да се поставят старания, с цел да възстановим наклонността за понижаване на каузи на сивата стопанска система. Това може да стане единствено посредством непрестанното използване на ограничения за поощряване на доброволното осъществяване, понижаване на административните тежести и усилване на връзката „ данък/осигуровка – обществена услуга “ от една страна и за санкциониране на нарушаванията от друга, посредством които България да доближи междинните за Европейския съюз равнища “, съобщи ръководителя на УС на АИКБ Васил Велев.

Повече от 10 години АИКБ пресмята Композитният показател „ Икономика на ярко “, чиято цел е да се опознаят другите проявления на сивата стопанска система и да се подтикват политиките за нейното ограничение. От началото на изчисленията досега Индексът нараства, като единствената година преди 2020 година, през която е регистриран спад от 1,2 пункта, е 2014 година

В началото на 2022 година АИКБ започва ново изследване за пресмятане на двата показателя като чака стабилизиране и последователното им повишение в идващите години на база упования растеж на българската стопанска система.

Двата показателя се пресмятат по план „ Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност “ съфинансиран от Европейски структурни фондове посредством ОПРЧР 2014 -2020 г.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР