Асоциация Активни потребители разпространи резултати от общо проучване със Софийския

...
Асоциация Активни потребители разпространи резултати от общо проучване със Софийския
Коментари Харесай

Активни потребители откриха мръсни плажове, РЗИ - не: Кой казва истината?

Асоциация " Активни консуматори ” популяризира резултати от общо изследване със Софийския университет за качеството на водата по българското Черноморие. Проверени са 11 плажа. На множеството има замърсяване с ешерихия коли, сочи проучването. На един от плажовете то е било до 41 пъти над нормата.

Подборът на проверяваните плажове не е инцидентен – за тях и преди е имало сигнали за замърсяване.

" Когато има ешерихия коли, това е привнесено или с боклуци, или с мръсни ръце. Това е проблем на хигиената. Природен източник мъчно ще има. Замърсяването е провокирано от индивида ”, съобщи доктор Сергей Иванов от асоциация " Активни консуматори ”.

Експертът не може и да изясни разминаванията в данните с тези на РЗИ.

Д-р сподели, че два плажа са най-проблемни – тези в Царево и Приморско. Изследването сочело, че замърсяването на Попския плаж на Царево е 41 пъти над нормата.

" Замърсяването първо се помирисва. Там открихме доста нечиста река. Не сме сигурни дали в действителност това не е река, а отходна тръба. Открихме и една много огромна тръба в посока на плажа. Има недостроен комплекс, където също може би е изграждана тръба. Всичко това може да се види без никакви разбори ”, сподели доктор Иванов.

За инспекциите " Активни консуматори ” употребили местата, които са тествани от РЗИ.

" Резултатите са радикално разнообразни. Методът е същият, датите са същите, плюс ден-два. А всички резултати са разнообразни ”, сподели доктор Иванов.

" На Приморско-юг има мощно нечиста река зад плажа, в която се вливат тръби от хотелите. Имаме свидетелства от хора, че водите се изливат в морето нощем. Визуално тази река е мощно нечиста ”, сподели доктор Иванов.

Станислав Стоянов: Информацията, че плажовете ни са чисти, мъчно доближава до непознатите туроператори

" Възмутен съм от неубедителното показване на тази информация. В нашата страна има РЗИ – институция, която всекидневно прави инспекции. От 2-3 месеца насам не сме забелязали да има спорен индикатор. Сега една самозвана организация взема решение да убие труда на всички в туризма. Дава ли си сметка тази организация, че работим със стотици хиляди служащи, на които вадим хляба? ”, съобщи Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Той е безапелационен, че няма недоволства от страна на туристите по морето.

" От 40 години употребявам сурова храна от морето – здрав съм, прав съм и наподобявам добре за моите години. Апелирам прокуратурата да се самосезира. Апелирам и към моите сътрудници да стартират да завеждат каузи при най-малкото съмнение ”, съобщи още Налбантов.

Днес се чака РЗИ-Бургас и Министерство на здравеопазването да излязат с писмена позиция по проблематичните проблеми.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР