Асеновград. Петата вечер от протестите в Асеновград събра най-много хора

...
Асеновград. Петата вечер от протестите в Асеновград събра най-много хора
Коментари Харесай

Петата вечер от протестите в Асеновград събра най-много хора досега

Асеновград. Петата вечер от митингите в Асеновград събра най-вече хора до момента. Повод за продължаващата вълна от митинги е нападението на роми над деца и треньори от тима по кану-каяк в региона на бент. „ 40-те извора “, което стана в понеделник. В сряда и четвъртък митингите започнаха спокойно, само че след края им хората се насочиха към циганската махала в града, като полиция и жандармерия съумяха да ги спрат. В петък и събота не се стигна до конфликти с полицията. Протестите не престават, макар че в петък съдът в Асеновград остави в ареста и деветимата обвинени за побоя. Според съдията, с решителност в побоя има и още участници, които занапред би трябвало да се откриват. По време на съвещанието упрекнатите не признаваха виновността си. Те обясниха, че са предложили помощ на едно от девойките – гребец, което е паднало от лодката по време на подготовка. Според описа им половината от тях са инцидентно арестувани и нямат присъединяване в случая.
Петият ден от митингите протече при извънредно засилени ограничения от страна на полицията. В града бяха ситуирани полицейски екипи, жандармерия, специфични сили, тежки машини и водни оръдия. Полицейски екипи ревизираха на входа на Асеновград влизащите в града коли. Достъпът до сборния пункт на митинга - градинката пред паметника на Цар Иван Асен II, беше стеснен, тъй като се правиха инспекции на персоналните документи на протестиращите, което някои от тях възприеха като опит за ограничение на гражданските им права. В петата вечер от митингите участваха повече от 5000 души, като в пика в шествието те наброяваха към 10 000. Сред тях имаше рокери от цялата страна и почитатели на футболни тимове. В 20.00 часа протестното шествие потегли по централната градска улица. Със скандирани и към 21.00 часа спря на кръговото кръстовище пред църквата " Св. Атанас ", където бе посрещната от полицейски кордон пазещ подстъпите към циганската махала. Събралото се голям брой скандираше " Сърце, душа - за България ", " Българи - Юнаци " и пя химна на Р България. Около 22.00 часа протестиращите започнаха да се разотиват, само че след това дребна група от към 150 души се върна назад. Около 23.00 часа дребната група продължаваше със виковете. За " Фокус " шефът на полицията в Пловдив комисар Атанас Илков заяви, че обстановката в града се успокоява и се върви към дефинитивно привършване на митинга. По думите му в неделя няма арестувани по време на самия митинг.
Засиленото полицейско наличие в града предотврати ескалацията на напрежението, разяснява пред медиите основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов.Той изясни, че полицията е съумяла да удържи протестиращите макар опитите за превъзмогване на кордоните. предотврати опитите за превъзмогване на кордоните. Единственият потърпевш при митинга е оператор на една от малките екрани, пристигнали да отразяват шествието.
Маринов заяви, че част от силите на реда в Асеновград са били пренасочени към Шекер махала в Пловдив, където е зародил скандал сред две ромски семейства, при който и ма потърпевши.
И в петия ден протестиращите упорстваха за строги санкции на участвалите в нападението, изселване на нелегално пребиваващите роми, срутване на противозаконните постройки и основаване на общинска полиция.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР