Асен Василев е лидерът по брой на преференциалните гласове на

...
Асен Василев е лидерът по брой на преференциалните гласове на
Коментари Харесай

Кой спечели най-много лични преференции на Избори 2022

Асен Василев е водачът по брой на преференциалните гласове на Избори 2022.

Бившият финансов министър е получил 12 633 персонални гласа като лидер на листата на " Продължаваме промяната " в 23 МИР София. Това е броят на хората, които са отбелязали категорично, че дават гласа си за Асен Василев, а не просто за партията.

Политическа партия държи и второто, и третото място в класацията - Кирил Петков получава 9145 гласа в София-24, а Христо Петров - Ицо Хазарта побеждава по преференции Бойко Борисов в 25 МИР (въпреки че Политическа партия отстъпва на ГЕРБ като общ брой на гласовете за цялата партийна листа).

Претеглени по отношение на всички подадени гласове за Политическа партия - преференциите на Кирил Петков в 24 МИР-София са малко по-голям дял от тези за Асен Василев в прилежащия столичен регион.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е събрал най-вече преференции от всички свои съпартийци - като лидер на листите в София и Пловдив.

Над 140 кандидат-депутати са получили по повече от 1000 преференции в своя изборен регион. При 125 от тези хора персоналният им резултат е съдействал с над 7% за цялата листа - въпреки всичко не всички ще съумеят да завоюват мандат. Изборният кодекс дава автоматизиран бонус на всички водачи на листи, който ги прави съвсем непоклатими.

Веднага след Борисов в класацията на най-големия брой преференции - с необяснимо огромно струпване на персонални гласове - се подреждат футболният арбитър Стефан Апостолов (син на кмета на Симитли) и някогашната хостеса от Варна Славена Точева.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов събира много висок преференциален избор в своя роден изборен регион Варна. Председателят на 47 Народно заседание Никола Минчев също съумява да влезе в топ 10 с помощта на персоналния си избор в Пловдив.

Много висока е интензивността с преференции и за лидера на листата на ГЕРБ в Бургас Жечо Станков, който този път смени Любен Дилов-син след разочароващото му показване на изборите от 2021 година

Не единствено водачите, само че и някои от по-ниските позиции в листата са съумели да натрупат лични преференции, които съставляват сред 20-35% от гласовете за цялата партия:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР