Артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма, близо до границата

...
Артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма, близо до границата
Коментари Харесай

29 убити, сред които жени и деца, при обстрел на бежански лагер в Мианма

Артилерийски обстрел на бежански лагер в Мианма, покрай границата с Китай, е предизвикал гибелта на минимум двадесет и девет души, измежду които дами и деца, оповестиха през днешния ден локални източници и медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Това е една от най-смъртоносните офанзиви против цивилни, откогато армията взе властта в страната.

В Мианма се развихриха яростни спорове в редица региони след преврата през февруари 2021 година, като милиции на етнически малцинства и придвижването на съпротивата се борят да подкопаят властта на военната хунта в изискванията на гневни репресии от страна на силите за сигурност.

Местни източници, включително и намиращото се в заточение Правителство на националното единение, упрекнаха военните за обстрела, който е бил осъществен към среднощ локално време през вчерашния ден в северния щат Качин.

Говорител на военната хунта разгласи, че армията не носи отговорност.

" Водим следствие. Ние постоянно се грижим за мира по границата ", сподели за " Пийпъл мидия " представителят на военните Зау Мин Тун, като добави, че гърмежът може да е пристигнал от личните муниции на етническа въстаническа организация.

Според информация от сътрудници на Ройтерс артилерията е поразила лагер за изселени в рамките на Мианма хора, на към 5 километра от базата в граничния град Лайза на Армията за самостоятелност на Качин, която се бори от години с военната хунта.

Медии в щата Качин осведомиха за тридесет убити. Агенция Ройтерс прави ангажимента, че информацията не е тествана посредством самостоятелен източник и че за момента няма коментар от представител на Армията за самостоятелност на Качин.

Правителството на националното единение осъди " гневното нахлуване " над цивилни и разгласи, че светът би трябвало да предприеме дейности, с цел да спре жестокостите, и да изправи генералите в Мианма на съд.

" Този акт на военния съвет (Националният съвет за защита и сигурност, бел. ред.) е военно закононарушение и закононарушение против човечеството ", съобщи представителят на Правителството на националното единение, Кяу Зау, допълвайки, че тази офанзива до границата с Китай е посочила незачитането от страна на хунтата на условието от прилежащата страна за мир и непоклатимост.

Представителството на Организация на обединените нации в Мианма съобщи в обществената мрежа " Facebook ", че е надълбоко обезпокоено от информациите за случилото се, като уточни, че " мирните жители в никакъв случай не би трябвало да бъдат цел ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР