Артър Милър е значима фигура в американския театър. Автор е

...
Артър Милър е значима фигура в американския театър. Автор е
Коментари Харесай

Има ли вина Артър Милър за самоубийството на Мерилин Монро?

Артър Милър е значима фигура в американския спектакъл. Автор е на пиесите " Всички мои синове " и " Смъртта на комерсиалния пасажер ", които се подреждат измежду най-награждаваните драматургични произведения в света. Самият той е притежател на премията " Пулицър ". Но това, с което и до през днешния ден свързват името му, е... Мерилин Монро, написа impressio.dir.bg.
Бракът му с нея му носи огромна известност, само че се трансформира в драма за Мерилин, тъй като Артър Милър я напуща в положение на изтощителна меланхолия. В дневниците й, оповестени след нейната гибел, се разкриват терзанията на Мерилин - по какъв начин тя, най-желаната и харесвана жена в света, се е чувствала около него като непълноценна, глупава, ненужна и досадна влюбена!... Кой е Артър Милър, и съдбовна ли се оказва тяхната разлъка?

Артър Милър / с рождено име Артур Ашер Милер/ е от еврейски генезис - родителите му са емигранти в Америка.
Роден е на 17 октомври 1915 година в Ню Йорк, завъшва публицистика в Мичиганския университет и в началото работи като редактор в студентския вестник " The Michigan Daily ".

Утвърждава се като един от водещите драматурзи в света. Има три брака, като вторият е с Мерилин Монро / 1956-1961 г./, а третият е с фотографката Инге Морат, за която е женен от 1962 година до гибелта й през 2002 година
Самият Артър Милър умира на 89-годишна възраст през февруари 2005 година

Драматургът, малко преди гибелта му
От първия си брак с Мери Грейс Слатери, драматургът има наследник и щерка, само че това не съумяло да укрепи брачния им съюз.
През 1950 година Артър среща Мерилин, само че решаваща за любовта им е идната им среща, която се състоява чак след пет години.

Артър и Мерилин при започване на връзката им
През 1955 година Мерилин преди малко се е разделила с бейзболната легенда Джо ди Маджо и търси разтуха в друго мъжко рамо.
Събитията се развиват по-бързо, в сравнение с са очаквали и двамата с Артър.
Той се развежда с жена си и безусловно след няколко месеца се дами за Мерилин.

Сватебният ден с Мерилин
За жал, за още по-кратко време се разочарова от нея. Записва следните горчиви редове в дневника си:
" Мислех, че си ангел, а ти... Оливие /б.а. приказва за Лоурън Оливие/ е прав!...Ти си просто една кучка. Аз не съм ти прислужник.... "

Скоро след сватбата си и двамата схващат, че бракът им е жертван
В същото време Мерилин записва в нейния дневник:
" Артър има Пулицърова награда, пиесите му са търсени от театрите в целия свят, той е интелигентен. Много интелигентен. Артър има всичко това, което не откривах в останалите мъже. Но той има един минус - разсъдъкът му е по-силен от сърцето. Може би това е достолепие, не зная, само че за мен е минус.

Мислех си, ето този човек ще ме оцени същински, въпреки да виждах, че е удивен от славата ми... Артър е по-умен, по-образован и по-интелигентен от мен, той принадлежи на оня хайлайф, в който аз по този начин мечтаех да попадна.

Артър и Мерилин, на посетители на театралния продуцент Кермит Блумгарден
Мислех си, че като стана дамата на Милър, всички ще престанат да ме считат за глупава гъска...А Артър се оказа моят основен житейски крах. Да е мой ментор? - Можеше да бъде подобен, само че не изиска ".

Артър и Мерилин
В брака им не върви и Мерилин прави опит да се самоубие с хапчета сънотворно. Именно тогава тя се пристрастява към алкохола и успокоителните, и макар че осъзнава гибелното им отражение, умишлено върви към преждевременната си гибел.
Ето какво е написала в дневника си:
" Аз съм безумно подвластна от медикаменти. Разбирам, че това е неприятно и гибелно, че води до загуба наизуст,...особено в комбиниране с алкохол,...всичко разбирам!... Но когато вечер ме нападне самотата, когато останалите хора са с някого, тъгата поради моято ненужност ме сграбчва и ръката ми сама протяга ръка към сънотворните, а след това към бутилката с шампанско, или уиски. В последно време уискито по-често заменя шампанското. Аз се успивам. И дано! Ако не съм нужна никому, то дано бъде ненужна и на себе си!... "

Щастието им е малко...
След 5 години непосилен сватбен живот и един аборт на Мерилин - при 5-месечна бременност, Артър Милър я напуща, като я оставя в положение на цялостно нервно безсилие.
Прави следния коментар за какво постъпва по този начин:
" Аз отделях цялата си сила, с цел да й оказа помощ тя да се оправи с проблемите си. За страдание, не съумях!... "

Мерилин изпада в цялостна меланхолия и още веднъж протяга ръка към таблетките сънотворно, а в един от редките си трезви мигове в оня интервал написва:
" Разбирам, че няма да съумея даже да умра. Ненавиждам Артър повече от всеки различен на света. Не, повече мразя Блондинката. Тя е на висота на екрана - очарователна, сияеща, обожавана от милиони. Пълен мой противовес - на унищожената, никому ненужната!... "

Този текст е може би най-силното предчувствие за Края на Мерилин. Двамата с Артър се развеждат през 1961-ва и след една година Мерилин се самоубива.

Артър продължава своя живот с Инге Морат и бракът им е благополучен. Парадоксално, само че той се среща с Инге по време на фотосите на кино лентата " Непригодните ", сюжетът на който написал особено за Мерилин.
Артър Милър приема вестта за гибелта на Мерилин като тежък удар. Това разбираме от едно изявление на самата Инге:
" Самоубийството на Мерилин ми донесе голямо страдалчество. Знаех, че Артър ме обича, само че виждах, че той не може да не помни за нещастието с Мерилин. Чувствах се отговорна!... "

Артър Милър и втората му брачна половинка Инге Морат
Артър и Инге имат две деца - момче и момиче, само че момченцето се ражда със синдрома на Даун и Артър Милър взема решение, че би трябвало да го изолират от сестричката му. Дават болното дете в подслон и той в никакъв случай не го посещава. Инге върви на рандеву със сина си и страда надълбоко. Вероятно това струпване на страдалчество във времето, провокира и рака, от който умира през 2002 година
Инге Морат остава в историята като първата жена-професионален фотограф в Америка, само че дали в реалност е била щастлива?!

Артър Милър надживява третата си брачна половинка с три години, като малко преди гибелта си признава в изявление, че година след гибелта на Инге, е почнал връзка с 34-годишната художничка Агнес Барли.
Артър Милър умира през 2005-а. Така вечно се затваря " любовният триъгълник " на Мерилин, Инге и Артър.

Артър Милър, като зачатъчен драматург
И тримата са огромни имена на нашето съвремие - всеки се осъществя оптимално в специалността си, и в това време остава надълбоко трагичен по своему.

Артър Милър, на премиерата на пиесата му " Всички мои синове " /1947 г./
Смъртта на Мерилин като че ли затваря като в капан бъдещето на Артър и Инге, и те сякаш до края на живота си са били орисани да изплащат нейната отхвърлена обич?...Това разчитаме зад редовете на техните дневници.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР