Арт инсталацията Българските букви ще посреща това лято жителите и

...
Арт инсталацията Българските букви ще посреща това лято жителите и
Коментари Харесай

"Българските букви" ще гостуват цяло лято в Берлин

Арт инсталацията " Българските букви " ще посреща това лято жителите и гостите на Берлин в едно от най-оживените места на немската столица - на брега на река Шпрее, наоколо до Берлинската катедрала и Острова на музеите.

Творческата комбинация е българският привет към немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли, и е осъществена по самодейност на посолството ни в Берлин и Българския културен институт в немската столица, предава БГНЕС. От немска страна планът получи поддръжката на държавния министър по въпросите на интернационалната културна политика към федералния министър на външните работи на Федерална Република Германия Мишел Мюнтеферинг и на доктор Клаус Ледерер – сенатор по културните и европейски въпроси на провинция Берлин.

" Българските букви " показва 14-те букви от кирилицата без графичен еквивалент в латинската и гръцката писмености - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я. Изработени като истински пейки, те бяха сложени за първи път през лятото на 2018 година в София под името " Скритите букви " и сътвориха нови места за четене и самобитни литературни кътчета в столицата ни. През лятото на 2019 година планът гостува в Париж, а в края на м. година беше осъществен и в Рабат, Мароко.

Към всяка скамейка от инсталацията на фондация " Прочети София " са приложени стихове на 28 български поети, преведени на немски, френски и британски език. Кратък текст среща читателите и с най-важното за кирилицата – третата публична писменост в Европейския съюз, която се употребява от повече от 300 милиона души. През септември в парка " Джеймс Симон " и в Българския културен институт в Берлин ще се проведат и поетически четения с присъединяване на някои от създателите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР