Ароматно ризото с миди и гъби, което няма да излезе

...
Ароматно ризото с миди и гъби, което няма да излезе
Коментари Харесай

Ризото с миди и гъби

Ароматно ризото с миди и гъби, което няма да излезе от мозъка ви, до момента в който не го приготвите и опитате

Необходими Продукти

● ориз - 360 г Арборио или Бомба
● миди - 250 г бели пясъчни
● гъби - 150 г по желание
● лук - 1 междинна глава
● чесън - 1 - 2 скилидки
● бяло вино - 150 мл
● масло - 200 г
● зехтин - 2 с.л.
● рибен бульон
● сол

Начин на подготвяне

Измийте мидите и ги поставете в солена вода, с цел да изхвърлят пясъка, който съдържат. Отцедете и поставете в тенджера на мощен огън за малко да се отворят. Капакът на тенджерата би трябвало да е похлупен и да разклащате съда. Щом са подготвени оставете настрани.

Накълцайте лука и го запържете в зехтина и част от маслото, останалото масло приберете в ледник, тъй като по-нататък ще ни би трябвало студено.

Щом лукът омекне сложете чесъна и гъбите, почистени и нарязани на късчета по ваш избор. Запържете и тях за няколко минути, сипете ориза и щом стане бистър налейте виното. Гответе до редуцирането му.

Сипвайте на части бульона на 2-3 пъти, като до момента в който едната част от течността не е поета не наливайте идната. Готвенето би трябвало да се реализира на сдържан огън и при от време на време безредие. За ризото няма тъкмо количество съответствие ориз-течност, налива се такава до момента в който оризчето стане нежно, само че зрънцата са цели, не разкашкани или слепнали.

Когато е готово отстранете от огъня, сложете студеното масло от хладилника и разбъркайте да се разтопи за спомагателна кремообразност. Студено би трябвало да е, с цел да придобие ризотото искра и брилянтен тип.

Накрая сложете мидите и поднесете горещо по избор в компания на Пармезан - на прахуляк или люспички.

Ризотото с миди и гъби е готово.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР