Армията продължава да намалява, но процесът е забавен и към

...
Армията продължава да намалява, но процесът е забавен и към
Коментари Харесай

Армията продължава да намалява, но Каракачанов ще рекламира службата в нея

Армията продължава да понижава, само че процесът е занимателен и към края на годината може да бъде спрян. Това се разбра от чуването на министъра на защитата Красимир Каракачанов и заместниците му в отрасловата комисия в Народното събрание.

Каракачанов сподели, че от началото на предходната година армията са напуснали към 1000 души, като в броя се включват и пенсионираните заради навършване на пределна възраст за работа. За първи път тази година бяха отпуснати 30 млн. лева за 1300 вакантни длъжности.

"В момента тече процедура за наемане на над 600 души. В развой на назначение сме на към 500 индивида. Ако погледнем процеса на влизане и на излизане, значи цифрата е на половина ", сподели министърът.

"Опасно е да посочваме числа, защото има динамичност ", добави заместникът му о.р. военачалник Атанас Запрянов.

Той сподели още, че има стабилизация на недокомплекта от сержанти, офицерски претенденти и офицери и процесът по овакантяване на армията понижава. Едната причина е, че бяха изменени нормативните документи и в този момент се разрешава на бойци да станат сержанти, а на бойци и сержанти с висше обучение да станат офицери след къс курс. Според Запрянов желанието за кариера при бойци и сержанти е огромно. Освен това предходната година и в този момент ще завършат двойно повече випуски от военните учебни заведения, съпоставено с 2016 година, когато офицерите випускници са били единствено 65. Той счете, че понижението в армията е сред 200 и 500 души за година и половина.

"Въпросът е да се преборим с недокомплекта във войнишкия състав. Ако сполучливо се проведат процедурите за наемане на 1300 бойци, може да се понижи недокомплектът за тях, който е малко над 3000 души ", изясни Запрянов.

Каракачанов добави, че сред 30% и 40% от претендентите за бойци отпадат на военните комисии "и то особено на психотестовете ". "Не считам, че 40% от популацията на България са луди хора, а и тука би трябвало да се намерения ", сподели министърът на защитата. Според него на тези проби и комисии се отхвърлят хора, които могат да служат.

"Замисляме стратегия и за рекламиране, успяхме да отделим пари ", сподели още министърът на депутатите. Той счита, че и офицерите би трябвало да бъдат по-активни за набирането на бойци измежду учебните заведения и локалните общности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР