Армията на Габон казва, че бившият президент Али Бонго е „свободен“ да пътува в чужбина

...
Бившият президент на Габон Али Бонго Ондимба е освободен от
Коментари Харесай

Бившият президент на Габон Али Бонго Ондимба е освободен от домашен арест и е свободен да напусне страната за лечение, военните, които го отстраниха от властта миналия месец каза.

Бонго, който беше държан под домашен арест след военен преврат на 30 август, беше свален от власт малко след като беше обявен за победител в силно критикуваните избори, които биха го накарали да удължи 14-годишното си управление като президент.

„Като се има предвид здравословното му състояние, бившият президент на републиката Али Бонго Ондимба е свободен да се движи. Той може, ако желае, да пътува в чужбина за медицински прегледи“, каза военният говорител на Габон полковник Улрих Манфумби в изявление, прочетено по националната телевизия в сряда вечерта.

Изявлението, обявяващо освобождаването на Бонго от домашен арест, беше подписано от генерал Брис Клотер Олигуи Нгуема, който положи клетва като нов държавен глава на Габон в понеделник.


Олигуи е братовчед на Бонго, служил е като бодигард на покойния баща на Бонго и също така е оглавявал републиканската гвардия на страната, елитна военна част.

Кореспондентът на Ал Джазира Николас Хаке, репортаж от Дакар, Сенегал, каза, че Бонго вече има възможност да напусне страната, ако реши да го направи.

Бонго получи инсулт преди пет години и не е имал достъп до собствените си лекари, каза Хаке.

След като положи клетва в президентския дворец в понеделник, Олигуи каза, че военните са поели контрола над страната без насилие и ще върнат властта на хората, като организират надеждни и свободни избори.

Превратът беше приветстван от членовете на обществеността в Габон, но си навлече осъждане от страна на Африканския съюз и международната общност.


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР