Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече

...
Армията има своите планове, по които работи, подготовката си тече
Коментари Харесай

Каракачанов: Не са ни поискали помощ за удари по Сирия

Армията има своите проекти, по които работи, подготовката си тече регулярно, не поради това, че някъде има някаква обстановка, а поради това, че някъде може да възникне такава. Това разяснява пред публицисти вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той беше запитан дали има смяна в проектите за подготовка и образователната активност в армията по отношение на изменената обстановка към Сирия в региона на Близкия изток.

Някакви радикални промени няма, сподели министърът и разясни, че нищо съответно не е променяно. По думите му армията не е институция, която би трябвало да реагира като "пожарна команда ", а се приготвя съгласно одобрените за годината проекти.
Към момента, в който беседваме, сходни претенции не са постъпвали - нито в Министерството на защитата, нито доколкото ми е известно, най-малко до нощес, в Министерство на външните работи, сподели Каракачанов, запитан дали към България има претенции за политическа поддръжка или за въздушни коридори, за някаква логистика.

На въпрос какви са индикациите и прогнозите по линия на подчинената му работа "Военна информация ", министърът на защитата разяснява, че както постоянно има няколко сюжета. Единият е това, което виждаме от нощес и от тази заран - леко намаляване на тона сред Съединени американски щати и Русия. По думите му има и сюжет, при който може да се стигне до вид на нанасяне на удари или след това активизиране и на сирийски или вероятно на съветски Противовъздушна отбрана.

Мнението на Каракачанов е, че най-разумният вид е да се търси рационалния и кротичък компромис. Според министъра с военни удари не се вземат решение проблеми, изключително в такава обстановка с продължаващия от няколко години спор в Сирия.

Попитан дали интернационалната конюнктура постанова свикването на Консултативния съвет за национална сигурност и построяването на обща позиция по защитата, Каракачанов означи, че КСНС към този момент е плануван от президента за 19 април и една от тематиките е тази. Мисля, че вярно е призован, разяснява Каракачанов. Редно е в такава обстановка всички управляващи да изговарят проблемите и да имат общи позиции, разяснява министърът на защитата, който взе участие през днешния ден в отбелязването на 106 години от основаването на Военната академия "Г. С. Раковски ".

Членството в НАТО ни обезпечава сигурност, само че ние не можем да бъдем фактор без свои качества в този съюз. Ако желаеме да бъдем уважавани като войска и като сътрудници, уважавани като страна, би трябвало да се стремим да изградим онази войска, която ще може да извършва отговорностите си и ще бъде почитан член на пакта, войска, която ще респектира евентуалните фактори, които заплашват нашата национална сигурност и териториална целокупност, съобщи министърът на защитата пред аудиторията.

Без войска няма страна, безапелационен е Каракачанов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР