Арменският президент Ваагн Хачатурян одобри решението на парламента да се

...
Арменският президент Ваагн Хачатурян одобри решението на парламента да се
Коментари Харесай

Арменският президент одобри решението на парламента да се присъедини към Международния наказателен съд

Арменският президент Ваагн Хачатурян утвърди решението на Народното събрание да се причисли към Международния углавен съд в ход, който в допълнение обтегна връзките на страната със остарелия й съдружник Русия

От Асошиейтед прес, 14 октомври 2023 година, 6:36 ч.

ЕРЕВАН, Армения -- Президентът на Армения Ваагн Хачатурян утвърди решението на Народното събрание за се причисли към Международния углавен съд в ход, който в допълнение обтегна връзките на страната с нейния остарял съдружник Русия.

Миналата седмица Народното събрание на Армения гласоподава да се причисли към МНС, като ратифицира Римския статут, който сътвори трибунала.

Държавите, които са подписали и утвърдили Римския статут, са длъжни да арестуват съветския президент Владимир Путин, който беше упрекнат във военни закононарушения, свързани с депортирането на деца от Украйна, в случай че стъпи на тяхна земя.

Москва предишния месец назова решението на Ереван „ неприятелска стъпка “, а съветското външно министерство привика посланика на Армения. По-късно Армения се опита да увери Русия, че Путин няма да бъде задържан, в случай че влезе в страната.

Арменски публични лица настояват, че този ход няма нищо общо с Русия и е бил подбуден посредством това, което те назовават ​​агресия на Азербайджан против страната.

Депутатите гласоподаваха да ратифицират Римския статут с 60-22 гласа. Решението влиза в действие 60 дни след ратификацията, съгласно арменските депутати.

Армения е почнала процеса на присъединение към трибунала преди повече от 20 години, само че през През 2004 година Конституционният съд постанови, че Римският статут опонира на тогавашната конституция на страната, което сложи процеса на пауза. Оттогава конституцията е променяна два пъти. През март Конституционният съд постанови, че отговорностите на страните, подписали Римския статут, са в сходство със съществуващата конституция. Киракосян сподели, че Ереван е решил да възобнови процеса на присъединение към МНС заради хипотетичните дейности на Азербайджан против Армения. Миналия месец Азербайджан разгроми етническите арменски сепаратистки сили в Нагорни Карабах и си върна анклава.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР