Армения няма да може едностранно да изостави 102-ра руска военна

...
Армения няма да може едностранно да изостави 102-ра руска военна
Коментари Харесай

Руската военна база ще остане в Армения до 2044 г.

Армения няма да може едностранно да изостави 102-ра съветска военна база, която се намира в Гюмри, до 2044 година, въз основа на съглашението от 1995 година сред Руската федерация и Република Армения , заяви Azernews.

Информацията е доказана от Държавната дума на Руската федерация.

Член 27 от съответния документ гласи:

" Ако една от страните съобщи желанието си да приключи това съглашение, въпросите, свързани с ликвидацията на съветската военна база, ще бъдат решени от смесена комисия. Ликвидацията на съветската военна база ще бъде приключена в рамките на контрактувания сред страните период ".

Съгласно протокол № 5 към съглашението за съветската база, подписано през 2010 година от президентите на Русия и Армения Дмитрий Медведев и Серж Саргсян, срокът на нейното престояване на територията на Армения е продължен до 2044 година

Тази информация беше доказана пред съветски медии от Юрий Швиткин, заместник-председател на комисията по защита на Държавната дума.

" Съгласно контракта, подписан сред Руската федерация и Република Армения, след приключване на периода на контракта той автоматизирано се продължава за идващ петгодишен интервал , в случай че една от страните не уведоми документално най-малко шест месеца преди приключването на идващия период на контракта другата страна за желанието си да го приключи.

Разпоредбите на това съглашение могат да бъдат преразгледани по самодейност на една от страните и по взаимно единодушие ", сподели за Юрий Швиткин, заместник-председател на Комитета по защита на Държавната дума.

Ден преди този момент арменският министър председател Никол Пашинян сподели в изявление за The Wall Street Journal, че Ереван " не вижда никакви преимущества " от наличието на съветска военна база на арменска територия, само че акцентира, че Русия и Армения не разискват изтеглянето съветските военни.
 Пашинян чака неотдавнашен мир с Азербайджан
Пашинян чака неотдавнашен мир с Азербайджан

Той се надява на подсилване на мира в Южен Кавказ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР