Аржентина ще проведе президентски избори на 22 октомври, съобщава Ройтерс. Аржентинците

...
Аржентина ще проведе президентски избори на 22 октомври, съобщава Ройтерс. Аржентинците
Коментари Харесай

Аржентина избира президент на фона на рекордна инфлация

Аржентина ще организира президентски избори на 22 октомври, оповестява " Ройтерс ". Аржентинците ще гласоподават за новите президент и вицепрезидент на страната, които ще встъпят в служба на 10 декември и ще ръководят четири години, до края на 2027 година

Избирателните секции отварят в 8 часа сутринта локално време и затварят в 18 часа. Предварителните резултати нямат открит час за издание и законът не разрешава разпространяването на прогнози до 21 часа локално време.

Гласуването е наложително за граждани между 18 и 70 години и по избор за 16-и 17-годишни и хора над 70 години. Около 35,4 милиона души са регистрирани да гласоподават, в това число аржентинци, които живеят в чужбина.

За да спечели на първия тур, претендентът би трябвало да получи повече от 45% от гласовете, или повече от 40% с повече от 10 пункта преднина пред втория претендент. Ако нито един претендент не доближи този предел, първите двама отиват на балотаж в неделя, 19 ноември.

Кандидатите са либертариански икономист, министър на икономиката и десноцентрист, някогашен министър на сигурността.

Един от тях ще размени президента Алберто Фернандес, който не се кандидатира за преизбиране.

Припомняме, че изборите идват в миг, когато аржентинските гласоподаватели са мощно наранени от 124% годишна инфлация, която срина покупателната им дарба. Двама от пет аржентинци живеят в беднотия.

Гласоподавателите в Аржентина наказаха двете съществени политически сили в страната на първичните избори в неделя, 13 август.

Те сложиха преди всичко Хавиер Милей, който бе считан за новобранец, пеещ рок. Неговият резултат дава обещание огромни разтърсвания при конкуренцията за президентските избори през октомври.

След броене на към 90% от бюлетините, крайнодесният икономист Милей получи 30.5% от гласовете. Зад него останаха консервативният опозиционен блок " Заедно за смяна " с 28% поддръжка и ръководещата коалиция - с 27% от гласовете.

Така на президентските избори през октомври с изключение на Милей отиват бившият вътрешният министър Патрисия Булрич от консервативната десница, която бе втора с 28% от гласовете, и актуалният министър на стопанската система, лявоцентристът Серхио Маса, получил 27% от гласовете.

Гласоподавателите ще изберат и 130 представители на долната камара от всичките 23 провинции на Аржентина и един самостоятелен град, както и 24 национални сенатори, представляващи осем провинции. Конгресът на Аржентина се състои от Долна камара от 257 представители и Горна камара от 72 представители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР