Аржентина ще гласоподава през днешния ден на частични избори в

...
Аржентина ще гласоподава през днешния ден на частични избори в
Коментари Харесай

Изборите в Аржентина крият риск от политическа парализа

Аржентина ще гласоподава през днешния ден на частични избори в средата на мандата на левоцентристкия държавен глава Алберто Фернандес.

Вотът може да разклати изпълнителната власт, дори да отвори път към политическа парализа - последното, от което има нужда страната, затънала в инфлация, отговорности и постковидна сиромашия, съобщи Франс прес. Правителствената коалиция на Фернандес, управляващ от 2019 година, която без друго е в малцинство в долната камара, може да остане с малцинство и в Сената, ако се повтори резултатът от предварителните, по този начин наименуван първични избори през септември - присъщи за Аржентина, те ежедневно дават вярна прогноза. Държавният глава има претекст да се тревожи. В началото на 2020 година той позволи фрапантни санитарни ограничавания срещу КОВИД-19 и обясни, че избира " 10 % небогати в допълнение, спрямо 100 000 мъртъвци в допълнение ".

В последна сметка въпреки че Аржентина ще получи и едното, и другото - или напълно. КОВИД-19 е умъртвил над 116 000 души в страната. А броя на бедните - към 19 милиона, или 40,6 на 100, е нараснал с 5 % за две години. Процентът на изключително бедните за две години се е качил от 7,7 на 10,7. Обществото е " изплашено, ядосано, недоволно и в неприятно вдъхновение, което пренасочва срещу държавното управление ", обобщава политологът Диего Рейносо. Самият Фернандес си направи неприятна услуга - през август изтекоха снимки от празненството за рождения ден на партньорката му Фабиола Яниес, 22 години по-млада от него, проведено през 2020 година по време на локдаун.

Ако изборите доведат до парализирано държавно управление на малцинството, това може да блокира всяка политика, която кабинетът " не би се заел да начертае с консенсус ", предизвестява самостоятелният политически консултант Карлос Фара. Изпълнителната власт се готви за неспокойна втора половина от мандата си, също и с оглед разликите в обединяването по повод президентските избори през 2023 година Иронията е, че в това време за Аржентина блясва може би лъч светлина в края на тунела - започва обновяване на стопанската система, имунизацията напредва с 60 на 100 получили по две дози и 77 % с минимум по една, а и границите към този миг се отварят за туризма, осигурявал преди 10 % от Брутен вътрешен артикул. Дали това не е прекалено малко и не идва прекалено късно, посочи Франс прес.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР