> Архивна снимкаПри подобно изчисление става ясно, че само от

...
> Архивна снимкаПри подобно изчисление става ясно, че само от
Коментари Харесай

Колко струва човешкият живот, отнет на пътя?

 > Архивна фотография
При сходно пресмятане излиза наяве, че единствено от началото на годината страната ни е изгубила близо 740 млн. евро, които биха били " направени " за обществото до края на естествения витален път на 336-те души, починали в произшествия у нас. Изгубилите живота си в произшествия от началото на годината до 5 октомври са с 121 души по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, като съществена причина за фрапантния спад е лимитираното придвижване поради ограниченията за неразпространение на COVID-19. 1,5 милиарда лева са загубите за страната ни единствено от водачите, които през последните три години са аварирали без в случая да има различен участник в пътното придвижване. Това са над 5000 лидера, изясни инж. Иван Табаков от ДАБДП.

Благодарение на взетите ограничения за възстановяване на пътната конюнктура и надзор на скоростта, с която се движат водачите през последните 10 години, жертвите на пътя са намалели с 20%, при близо 21% приблизително за Европейски Съюз, добави Табаков.   От началото на годината 660 хиляди са случаите на хванати водачи с превишена скорост, до момента в който за цялата 2019 година броят на записаните такива нарушавания е 770 хиляди Скоростта се оказва основна за запазване на човешкия живот, поради обстоятелството, че при позволената скорост от 140 км/час на автомагистрала спирачният път на лек автомобил е приблизително 150 метра, а за прекъсването му са нужни 7 секунди. При мокра или заледена настилка дистанцията и времето се усилват, обясниха специалистите.

Знаците, маркировката и отводняването имат голямо значение за произшествията на пътя. Най-много пътни произшествия стават сред 16 до 20 часа, когато водачите са изморени от работния ден и са разконцентрирани зад кормилото, сподели инж. Иван Табаков от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Вниманието на лидера, неналичието на отмалялост, видимостта, скоростта, отводняването, поставените знаци и по-добрите предпазни системи са по-важни фактори за попречване на произшествия от съществуването на безупречно равен асфалт, изясни специалистът. И даде за образец, че единствено шумната маркировка понижава вероятността от злополука с 40%. А монтирането на буфери против удар понижава вероятността от починали хора при катастрофи със 70%, регистрираха специалистите. Понякога новият асфалт даже може да бъде по-опасен за водачите, в случай че предпазните детайли не са съобразени с условията, уточни още Табаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР