, архивИзключително рядък феномен заснеха край Търговище.Кадрите публикува Метео Балканс.

...
, архивИзключително рядък феномен заснеха край Търговище.Кадрите публикува Метео Балканс.
Коментари Харесай

Северно сияние над България? Изключително рядък феномен заснеха край Търговище

, списък

Изключително необичаен феномен снимаха край Търговище.

Кадрите разгласява " Метео Балканс ". Вижте ги най-долу в линка към Facebook.

Синоптиците фенове не изключват това да е Северно зарево.

Причината за Северното зарево се крие в Слънцето – източникът на живота на нашата планета, който непрекъснато ни припомня какъв брой безсилни и оскъдни сме пред галактическите сили, споделя Искам да знам. Слънцето непрестанно изхвърля в космоса заредени частити, които образуват по този начин наречения безоблачен вятър. Той се движи със скорост до 1000 км/с и за 2-3 дни доближава до синята атмосфера на нашата планета.  Там под въздействието на магнитното поле, което е най-силно на полюсите, частиците си взаимодействат и образуват разноцветно зарево от атмосферни газове.

Макар Сиянието да се наблюдява най-вече в полярните региони, то е достигало и до други точки на Земята. Така да вземем за пример през 1909г. светлините са видяни чак на екватора. През 2006г. пък се случва едно от най-големите слънчеви изригвания и Северно зарево се следи в Тексас, Бахамите и Хаваите.

В България има данни за Северно зарево през 1954г., което е било следено във Варна и е било толкоз необичайно, че хората са го помислили за отражения от голям пожар, като този изпепелил Лондон през 1666г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР