Архивът за национална сигурност на САЩ разсекрети документи, свързани с

...
Архивът за национална сигурност на САЩ разсекрети документи, свързани с
Коментари Харесай

Елцин, НАТО и оръжието на Киев. Какво разкриват разсекретените архиви на американците?

Архивът за национална сигурност на Съединени американски щати разсекрети документи, свързани с двустранната среща на високо ниво в Москва през 1994 година Какво ново разкриха за руско-американските връзки по времето на Бил Клинтън и Борис Елцин?

" Най-важният сътрудник "

Съветникът по националната сигурност на Клинтън, Антъни Лейк, предизвестява в президентска записка: „ Както при всички американско-руски и руски срещи на високо ниво преди този момент, даже и след края на Студената война, залозите са високи. Вие и Елцин ще би трябвало да се борите с сложни въпроси, които единствено през последните няколко месеца донесоха нови проблеми в връзките ни ”.

„ Елцин може да е вашият най-съществен задграничен сътрудник. Но това ново партньорство и позитивната посока на нашите връзки с Русия са подложени на надзор. Критиците в пресата и на други места настояват, че слагаме прекалено много акцент върху Елцин и промените. Мнозина считат, че Елцин може да би трябвало да забави икономическите промени след изборите (парламентарните в Русия през декември 1993 г.) и да резервира преимущество пред националистите, като организира по-твърда политика с Молдова и с Украйна ”, продължава той

" След изборите Елцин е изправен пред тежък избор. Руските политически и обществени диспути показват разлики в мненията по отношение на темпото и посоката на икономическите промени, ролята и правата на руснаците в нейната близка чужбина и връзките с Източна Европа, Съединените щати и останалите на Запада. В Русия има обилни съмнения по отношение на това какъв брой бързо ще може да се интегрира със Запада стопански и политически ", отбелязва съветникът.

Сред главните цели на срещата Лейк показва, наред с други неща, „ сключването на историческо съглашение с Москва и Киев за премахването на всички нуклеарни оръжия от Украйна “. „ Работим, с цел да подсигуряваме, че Елцин ще каже „ да “ на предлагането за Партньорство за мир, което ще донесете от срещата на НАТО в Брюксел. Това е от решаващо значение за дълготрайната задача за консолидиране на модерна Русия със Запада. Ще би трябвало да го извършите ясно на Елцин, че продължаващото нападателно държание на Русия в близката й чужбина рискува да подкопае основата на нейната поддръжка на Запада. Можете да я убедите да предприеме съответни стъпки, с цел да предотврати това да се случи, като да вземем за пример съглашение с Естония и Латвия за бързо евакуиране на съветската войски ”, споделя съветникът. Що се отнася до украинските нуклеарни оръжия, Лейк счита, че сполучливото привършване на договарянията би било значим знак на желанието на Русия да работи почтено със своя „ най-съществен комшия “. В резултат на това е реализирано съглашение.

Гаранции за Украйна

Втората разкрита записка е от Строуб Талбот, заместител на държавния секретар Уорън Кристофър. „ От решаващо значение за една мъдра и устойчива политика по отношение на някогашния Съветски съюз е нуждата постсъветските страни да бъдат сложени в по-широк подтекст, а това значи да преместим Европа от периферията към центъра на нашата тактика “, написа той.

Талбот се изрича отрицателно за самодейността на съветския външен министър Андрей Козирев „ Партньорство за обединена Европа “: това ще подчини Северноатлантическия алианс на структурите на ОССЕ и ще укрепи Москва. Руските управляващи „ са раздразнени, че НАТО наподобява готово да диктува изискванията на новия ред “, показва заместник-държавният секретар. Що се отнася до Козирев, с който Талбот (според личните му думи) има топли връзки, той „ стана част от казуса, а не част от решението “, оказвайки отрицателно въздействие върху Елцин.

На път за Москва Бил Клинтън стопира в Киев и се среща с украинския президент Леонид Кравчук. Припомняйки, че се връща от среща на високо ниво на НАТО, американският посетител сподели: " Мисля, че ще се радвате да слушате частните полемики на шестнадесет водачи. Всеки от тях схваща стратегическото значение на вашата самостоятелност и желае вашата страна да играе мощна и водеща роля в центъра на Европа. Надявам се, че ще се присъедините към Партньорство за мир, което предложихме на всички страни от някогашния Съветски съюз и Варшавския контракт. Нашите американски военни водачи чакат с неспокойствие контакти и взаимна работа. Също по този начин споделих на всички водачи на НАТО че в случай че можем да разгадаем нуклеарния проблем, всички би трябвало да поемем стопански отговорности към Украйна “.

Избирателно цитиране

Разговорът с Елцин се организира на 13 януари. Руският президент приказва доста за последните парламентарни избори, пробвайки се по всевъзможен метод да успокои сътрудника си за неубедителното показване на демократичните сили. " Остава огромно почитание към вас измежду водачите, с които имам работа. Но има една съществена тематика: Елцин е популярен човек, само че той се бори и губи борба против силите на историята. Това би било потребно за тях да видят, че виене вярвате в това, аз нямам доверие в това. Ние не желаеме хората да имат стандарт за Русия, заледен в предишното. Ние желаеме те да гледат в бъдещето. Така че може би би трябвало да поканите някои от тях в Русия през идващите няколко месеца ”, споделя на собствен ред Клинтън.

Обръщайки се към икономическите промени, Елцин показва незадоволителната поддръжка от страна на Г-7 и МВФ, както и неналичието на американски вложения. В същото време той акцентира: Русия не е поискала „ помощ за нашите обществени потребности “, защото това е изпълнено със усилване на антизападните настроения. Предпочитаният път е инвестиция.

Вечерта Елцин и Клинтън не престават диалога си в Ново Огарьово по време на вечеря. Посланикът на Съединени американски щати в Русия Томас Пикъринг изпрати отчет до Държавния департамент и Белия дом. Сред главните тематики са ролята на Русия в европейската сигурност, “Партньорство за мир ” и бъдещето на НАТО. В записките си Козирев написа, че Елцин е бил шокиран от известието на Клинтън за разширение на съюза и „ даже се е почувствал предаден “. Пикеринг обаче цитира други думи на съветския президент: „ Ние, несъмнено, сме съгласни с вас за НАТО “.

Посланикът не цитира множеството от изявленията, които приписва на Елцин. Това не е стенограма, а ревю на главните моменти от диалога. " Русия би трябвало да бъде първата страна, която ще се причисли към НАТО. След това други в Централна и Източна Европа могат да се причислят. Трябва да има един тип картел на Съединени американски щати, Русия и европейците във връзка с интернационалната сигурност ", написа той. „ Всъщност Русия към момента не е подготвена да се причисли към НАТО “, Пикъринг към този момент цитира тази забележка на Елцин като буквален откъс. „ Можем да подсигуряваме на страните в Европа един век мир или повече “, означи на собствен ред Клинтън.



Всичко е двусмислено

В Русия реагираха сериозно на публикуването на американския списък. По-специално към „ проектите “ на Русия да се причисли към НАТО. Бившият шеф на протокола на Елцин Владимир Шевченко сподели, че не е чувал сходни изказвания от президента. „ Тези момчета плямпат глупави “, сподели той. И укори американците, че са разсекретили двустранна документи без взаимно единодушие.

„ Влизането на Русия в НАТО би било изменничество на националните ползи на страната ", разяснява обявата ръководителят на Обществената камара на Крим, историкът и политолог Александър Форманчук. „ НАТО в никакъв случай не е възприемало Русия като пълноправен сътрудник, латентно кроейки проекти да завземе територии и да откри надзор върху ресурсите ”, добавя той.

Личният съветник на Елцин Игор Минтусов също споделя, че не е чувал нищо от президента за желанието му да се причисли към НАТО. " С нас не е имало подобен диалог. Обсъждали сме други проблеми ", акцентира той.

Самият Клинтън написа в колона за “Атлантик ” преди няколко години: „ Оставихме вратата отворена за Русия да се причисли към НАТО, както изясних на Елцин и по-късно потвърдих на неговия правоприемник Владимир Путин. “

Руският президент, говорейки на пленарно съвещание на Валдайския интернационален спорен клуб през октомври, напомни готовността за доближаване в предишното. " Имаше миг, когато вашият преклонен прислужник предложи: " Може би би трябвало да се присъединим към НАТО? " Но не. НАТО няма потребност от такава страна ", означи той. Причината за всички проблеми, съгласно Путин, е самочувствието на членовете на Алианса, личните им геополитически ползи и арогантното отношение към другите страни.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР