Архитектурно студио от Берлин е победител в международния конкурс за

...
Архитектурно студио от Берлин е победител в международния конкурс за
Коментари Харесай

Българо-германски екип спечели международния конкурс за нова сграда на „Карин дом“

Архитектурно студио от Берлин е победител в интернационалния конкурс за създаване на нова постройка на " Карин дом " във Варна, стана ясно през днешния ден на конференция в общината. В Обединение UNAS Studio вземат участие българката Биляна Асенова и Саша Чабати. В конкуренцията са се присъединили 174 плана от 48 страни от целия свят. Класираният преди всичко архитектурен екип ще бъде поканен да подписа контракт за разработване на механически и работен капиталов план и авторски контрол за създаване на новата постройка.

Миналата година Община Варна подари на „ Карин дом “ парцел от 2450 кв. м. на ул. „ Дойран “, където ще бъде осъществен плана за нов съвременен комплекс за социално-здравни и просветителни услуги за деца с увреждания и техните фамилии. Новата постройка на " Карин дом " ще бъде триетажна, със застроена повърхност от към 600 кв. метра, което е към 25% от терена. Останалата част ще бъде дворно място със зелени площи и дървета. Комбинацията от функционалност и осъществимост е бил водещият аршин за избор на плана.

Екипът на Обединение UNAS Studio ще получи заплащане в размер 100 000 евро. Изграждането на постройката би трябвало да завърши до 2022 година. Финансирането е в размер на милион и половина евро, обезпечени от датската фондция " Велукс ", изясни Мая Донева, изпълнителен шеф на „ Карин дом “.

„ Благодаря на всички, които поддържат идеята „ Карин дом “. Вярвам, че интернационалното жури е избрало най-хубавото предложение “, съобщи кметът Иван Портних. Той напомни, че различен обществен план – Социалната чайна, също стартира от нулата, само че с помощта на напъните на доста хора, към този момент е добър образец за сполучлива обществена самодейност. През 2015 година Община Варна поддържа концепцията като даде постройка в центъра на града за прилагане в период от 5 години.

В конференцията участваха арх. Мартин Христов, ръководител на журито, арх. Виктор Бузев, основен проектант на Община Варна, арх. Феликс Япарсиди, арх. Явор Панев и юрист Цветя Йоцова – част от уредниците на състезанието. Международният конкурс за нова постройка на Карин Дом се осъществя в партньорство с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България.

Класирането на плановете:

Първо място - Обединение UNAS Studio, Биляна Ивова Асенова, Саша Чабати – България - Германия;

Второ място - Обединение Denis Olegovich Antokhin - Nikolai Vladimirivich Bukhantsov, Galina Isaevna Sheveleva, Victoria Victorovna Dumanova – Руска Федерация;

Трето място - atArchitecture Avneesh Tiwar, Индия;

Четвърто място - Проектантски колектив ПОВ (POV) - Божидара Делчева Вълкова – Вълкова, Мария Пeнева Гяурова, Борис Емилов Тикварски, Майк Стийв Фритч, гр. София, България;

Пето място - Колектив NADA, Антонина Тритакова, Азалия Саргсян, Георги Рачев Събев, гр. Ямбол, България;

Шесто място - UUNGOO ARQUITECTOs - Alberto Reques, Diego Penche Perez, Испания
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР