Aрхитектурни екипи от Франция, Русия, Италия, както и един български

...
Aрхитектурни екипи от Франция, Русия, Италия, както и един български
Коментари Харесай

Aрхитектурни екипи от половин свят се борят да обновят площад „Света Неделя“

Aрхитектурни екипи от Франция, Русия, Италия, както и един български екип, не престават във втората фаза на състезанието за абстрактен план за възобновяване на площад „ Света Неделя “. Международното жури е търсило опит в работата с културно завещание, присъединяване в състезания, както и качествата на предложенията, стана ясно при оповестяването на финалистите, оповестява Дарик.

Ако няма обжалване, до края на ноември 7-те екипа би трябвало да показват и съответните си идейни планове и да бъде определен победител. Пари за действителното осъществяване на обновяването на площад „ Света Неделя “ обаче занапред ще се търсят.

Общо 14 бяха претендентите, които се явиха на състезанието за абстрактен план за площад „ Света Неделя “. Осем от тях бяха задгранични, а шест – български. Сред българските имена бяха и проектантите на „ Графа “ от студио „ АДА “, само че те не бяха позволени до втория стадий на състезанието. Единствени измежду българските претенденти до втори кръг стигат „ Конкурент 90 ООД “. Сред другите шест финалисти пък са архитектурни студиа от Франция, Русия и Италия.

По какви критерии за класирани всички те за втория стадий от състезанието изясни проектант Григор Дойчинов, член на журито:

„ Една група критерии засягат до каква степен екипите, които аплайват за втори тур, са се занимавали с обекти в областта на културно-историческото завещание и археологията. Друг доста значим фактологичен аршин е дали плановете, които претендентите внасят, са резултат на национални, местни или различен тип състезания. Другият доста значим детайл е качествената оценка на това, което се предлага “.

Некласираните участници в състезанието имат 10-дневен период да апелират решението на журито. След това, в случай че няма обжалване, в края на ноември би трябвало да бъде явен и планът победител. Той ще получи награда в размер на 70 000 лв., премирани ще бъдат и останалите четири плана в топ 5 на състезанието. 250 000 лв. пък ще бъдат отделени за правенето на работен план.

Колко ще коства самото възобновяване на пространството към „ Света Неделя “, както и от кое място тъкмо ще дойдат парите обаче към момента не е ясно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР