Архитект Иван Несторов е новият началник на Дирекцията за национален

...
Архитект Иван Несторов е новият началник на Дирекцията за национален
Коментари Харесай

Архитект Иван Несторов – Контрольорът

Архитект Иван Несторов е новият шеф на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК). Той бе назначен от районния министър Николай Нанков и смени на поста дългогодишния шеф Милка Гечева. До избора му се стигна откакто на 14 септември вицепремиерът Валери Симеонов анонсира уволнението на Гечева във Фейсбук, само че по-късно от строителното ведомство опровергаха известието, което след това сътвори леко напрежение в ръководещата коалиция. Сега, откакто редица специалисти в сектора са безапелационни, че Несторов е извънреден експерт, всичко по оста строителен надзор във властта наподобява умерено. Поне към този момент.

Разбрах за кандидатурата си на 26 септември, тъй като на 27-и ми излезе заповедта. В края на работния ден ме извика министър Николай Нанков и ми сподели: “Спряхме се на теб и взехме решение ти да бъдеш новият шеф на ДНСК. Приемаш или не? ” Моят живот е минал в бранша и аз, несъмнено, одобрих, тъй като няма от какво да се тормозя. Това призна по телефона за “Труд ” проектант Иван Несторов, който сяда на стола на инж. Милка Гечева, която дълги години бе държавният инспектор в строителството.

За Иван Несторов сигурното е едно – мъчно може да се откри различен претендент за шеф на ДНСК, който да има 34-годишен трудов стаж по надзор в строителството и в това време да има тази сила, която негови сътрудници дефинират като неизчерпаема. Признава, че е минал през всички стълби на йерархията в кариерата и онагледява с усмивка – “от чирак до шеф ”.

Роден е в Пловдив, само че през 60-те години на предишния век починалият му татко получава предложение за работа в София и цялото семейство се мести да живее в столицата.

“Тогава станах столичанин ”, споделя той. Впоследствие приключва строителния колеж “Христо Ботев ”, а висшето си обучение получава в Букурещ, в Института по архитектура и градоустройство “Йон Минку ” през 1983 година.

Преди да оглави ДНСК, Несторов е бил шеф на дирекция “Геозащита и благоустройствени действия ” в районното министерство. Има 11-годишен стаж в Инспекцията за държавен и механически надзор, чийто приемник е ДНСК, и 18-годишен стаж в Столичната община, като поредно е заемал позициите шеф отдел “Архитектура ”, шеф на Дирекция “Контрол по строителството ” и шеф на Дирекция “Архитектура и градоустройство ”. Несторов е изпълнявал и длъжността основен проектант на София.

Питаме го дали чиновниците в ДНСК би трябвало да се тормозят за работните си места, ще има ли понижение или нарастване на щата, не с цел да търсим сензация, а с претекста, че при нов шеф на държавна институция постоянно по коридорите има едни обезпокоени шушукания и многозначителни погледи сред служителите. Несторов е безапелационен, че чистки няма да има. Освен това се оказва, че част от чиновниците на строителния надзор още помнят по какъв начин добре се работи с него през 11-годишния му стаж в ДНСК.

“Това основава нужното възприятие за последователност и доверие. Аз не съм пристигнал тук и нямам съображение да върша някакви реваншистки дейности, а и тези години бяха най-хубавите в живота ми, освен тъй като бях млад ”, прям е той.

Питаме го по какъв начин вижда застрояването на София, само че ни дава отговор, че тематиката е прекомерно дълга и е за обособен диалог. Признава обаче, че не е последовател на високото строителство и мечтае за оня културен дух на Рим, който желае да вижда в центъра на столицата. Според него прекомерното прекопирване на тези стъклени фасади от съвременна Европа скапва образно София.

Стигаме и до въпроса какво ще усъвършенства в ДНСК.

“Пред вас подсигурявам, че няма да позволи техническата документи в строителството в цяла България да е неглижирана и да бъде с някакви пропуски. Сигурен съм, че в ДНСК има какво да се промени, само че инж. Гечева е оставила настояща институция, която е на 50 години. Единственото, което мога да направя, е да уточнявам още веднъж тази конструкция и там, където е по-активно застрояването в другите градове, да се ускори фактически контролът на строителството. Това не би трябвало да се отнася единствено за постройките от първа, втора и трета категория, т.е. за високите здания над 5 етажа, а за безусловно всички ”, споделя Несторов и се базира на закона. А там е записано, че дейностите от одобряването на техническата документи до разрешението за градеж са в пълномощията на държавния орган, наименуван Дирекция за народен строителен надзор.

Привърженик на ниското строителство

Иван Несторов е женен, има огромна щерка и 32-годишен брак. Казва, че обича спорта, само че с напредването на възрастта го е трансформирал в ежедневни разходки.

“Сега единственото ми наслаждение, отвън фамилията, е да се махна от София и да се разхождам. Защото в огромния град не мога да се възстановя ”, прям е той.

Обича разнообразна литература, само че признава, че към този момент съвсем не му остава време за хубава книга. На въпроса каква къща би си построил, в случай че има празен имот, Несторов дава отговор – “ниско строителство, само че задоволително просторна ”.

За него

ДНСК ще работи още по-добре под негово управление

Архитект Иван Несторов е един извънреден експерт с дълготраен опит. Работил съм с него, той е експерт с над 30-годишен стаж в системата на строителния надзор. Чудесен кадър, бъдете сигурни, че Дирекцията за народен строителен надзор ще работи още по-добре под негово управление.

Николай Нанков, министър на районното развиване и благоустройството

Камъкът си тежи на мястото

Сериозен човек и несъмнено добър избор. Познавам го от работата му в Дирекция „ Архитектура и градоустройство ” (ДАГ), която в този момент е преименувана на НАГ, той отговаряше за строителството. Професионалист, обмислен, виновен, с нужните пълномощия и опит. Мисля, че като началник на строителния надзор, за което дава отговор ДНСК, ще се оправи с новото предизвикателство. За него умерено може да се каже, че камъкът си тежи на мястото.

Арх. Здравец Хайтов, Съюз на архитектите в България

Пожелавам му триумф на това прохладно място

Знам, че е работил дълги години в системата, само че професионално не сме се засичали през годините. Пожелавам му триумф на това прохладно място. Нека да забележим първите му дейности и тогава можем да проучваме сполучливи ли са или не. В бранш строителство контролът е изключено значим, тъй че сигурно му предстоят не една или две комплицирани задания.

Инж. Иван Бойков, изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР