Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастирДосточтими отци, преподобни майки, уважаеми

...
Архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастирДосточтими отци, преподобни майки, уважаеми
Коментари Харесай

Ако в най-скоро време не бъде свикан Църковен събор, БПЦ ще бъде приватизирана от осем съдружници

Архимандрит Никанор, свещеник на Църногорския манастир

Досточтими отци, преподобни майки, уважаеми преподаватели във висшите богословски школи, възлюбени в Христа братя и сестри!

Съвестта ми диктува да се обърна към всички вас, осъществяването на Българската православна черква, с цел да ви изповядам своя умисъл. А вие ще отсъдите.

Първо, евентуално ще ви изненадам, само че аз одобрявам гласуваната на 24 февруари нова синодална разпоредба за избор на митрополити.

Приемам, почитам и уважавам ръководещите архиереи на Българската черква, в това число и Видинският митрополит Даниил, с чиито позиции⁵ за съветската експанзия не съм склонен и които обществено съм подлагал на критика. Приемам го и му се повинувам като един заслужен архиерей, наедно с останалите му тринадесет събратя.

Послушен съм във всичко на Св. Синод на Българската православна черква, в това число по въпроси, за които имам друго от синодалното мнение, като да вземем за пример за Православната черква на Украйна, с чиито представители не посмявам да съслужавам, когато някой празник на Света гора ни събере дружно.

Приемам, почитам и уважавам също по този начин архиереите без катедра, в това число новохиротонисаните през последните няколко години, като откровено им сърадвам! Те в този момент се виждат принудени да мълчат, за което не ги осъждам!

Приемам, почитам и уважавам и всички мои събратя-свещенослужители от БПЦ, без значение от нашите разнообразни позиции по богословски, литургични и нравствени въпроси. Всички прегръщам с братско целование в Христа и никого не бих дръзнал да нарека " неподобаващ ".

Приемам, почитам и уважавам също по този начин и управлението на моята Софийска св. митрополия. Критикувам ги, от време на време даже с прекомерно остри и прекомерно шеговити мнения в обществените мрежи, само че ги обичам и във всичко им оказвам смирение.

През годините съм помагал съгласно силите си на архиереи, архимандрити, йеромонаси, свещеници и монахини да преодоляват сполетели ги неволи и да намерят своето по-добро място в БПЦ. Слава Богу, съвсем всички те не си спомнят към този момент, само че аз не съм го правил, с цел да са ми признателни, а поради Бога!

Преди 14 години имах опция да се включа в работата на Работната група към Св. Синод по Европейските въпроси, и да се потрудя дружно с други православните християни у нас да се радват през днешния ден на стотици актуализирани църкви и манастири, някои от тях вдигнати от руини. Всеки един подобен освежен храм, в която и част на България да се намира, е безценен за сърцето ми.

Приемам, почитам и уважавам и всички български православни християни до най-малкия от тях, в това число тези, с които през годините сме си казвали тежки думи, поради богословски и църковно-канонични несъгласия. Време е за амнистия: апелирам, простете ме, братя и сестри!

Аз няма да дойда на планувания пред Синодалната палата митинг на 12 март. Но желая пред всички да кажа това, което мисля.

Ако признатата на 24 февруари Синодална разпоредба остане в действие, и в случай че в най-скоро време не бъде призован Църковен събор, това значи, че в действителност и механически де-юре БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЩЕ БЪДЕ ПРИВАТИЗИРАНА! Тя ще се трансформира в благосъстоятелност на осем съдружници - членове на Св. Синод, които оттук нататък ще се разпореждат с всичко и с всеки от нас единствено по своя воля, без да се преценяват с никого и с нищо! Каквото те решат, това ще бъде, в случай че ще и - сюнет!

В цялостно нарушаване на конституционния ред болнавата ни страна ще остави тази приватизация да се случи!

Дано всеки от вас, възлюбени, да осъзнае добре какво споделям!

На мен не ми остава нищо друго, с изключение на коленопреклонно и със сълзи на очи да прикани дядо Йоан Варненски, от чиито ръце съм приел дара на свещенството, и чието име поминувам на всяка една божествена литургия, и дядо Наум Русенски, в който мнозина имат вяра за нормалност в Църквата ни, да си спомнят приснопаметния наш патриарх Максим, комуто бяха почтени помощници, и ДА съдебна експертиза ВЪРНАТ НАЗАД!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР