Археолозите никога не скучаят и често могат да открият онова

...
Археолозите никога не скучаят и често могат да открият онова
Коментари Харесай

Как се прави проклятие за смърт – рецептата на Древна Гърция

Археолозите в никакъв случай не скучаят и постоянно могат да открият това парче от историята, което е заровено много надълбоко в земята. И въпреки мнозина да пропущат Балканите като люлка на историята, учените постоянно имат какво да покажат. Последната забавна находка е един буркан, открит от гръцки археолози през 2006 година Според техните калкулации, същият е на почти 2300 години, а в него участвали единствено пилешки кости. До тук добре, някой не е желал да замърсява природата или просто са били защитавани за кучетата. Това бихме позволили, само че измежду костите са открити и към 55 имена.

Връзката сред двата предмета в буркана ни подсказват, че най-вероятно става въпрос за някаква антична клетва. Според доктор Джесика Ламонт от университета в Йейл е разкрила и още някои забавни артефакти като гвоздей със забита монета в него. Той датира някъде сред 325 и 270 година прочие Хр. И тъкмо това би трябвало да ни подсказва, че в миналото античните гърци са се занимавали с най-различни вълшебства, а щом те са го правили, можем да бъдем сигурни, че и траките не са оставали непознати. Идеята за събирането на човешки имена и кости в буркан е наличието на по този начин нареченото смъртно проклинание, в което се прави магия, изискваща от земята да прибере бедните люде и на практика да им придаде формата на кости. За страдание има и някои текстове в буркана, които няма по какъв начин да бъдат разчетени в резултат на дългия престой и разлагането, само че археолозите са сигурни, че това е опит за смъртно проклинание. Очевидно господата вътре са били номинирани за смъртни врагове.

Магията става приключена с слагането на пилешка глава върху самата капачка на буркана, която е забира на гвоздей. ДНК анализът демонстрира, че най-малко пилето е било на към седем месеца, затова можем да подозираме някакви по-интересни нумерологии. Защо обаче тъкмо пиле? Учените считат, че изборът на животното не е инцидентен, въпреки всичко пилето няма безусловно никакъв късмет да се отбрани, затова е съвършен избор за смъртно проклинание. Следващата стъпка след пълненето с кости, убиването на пиле и слагането на пилешки крайници – знак на уязвимост – е написването на заклинания. Антрополозите преглеждат с много съществено внимание цялата концепция, с цел да стигнат до заключението, че най-вероятно е някакво проклинание, тъй като няма никакви имена. Една от думите е „ Сплотявам “ и се е очаквало имената да се сплотят с костите и да се озоват подземен.

Единственият проблем е, че в буркана имало прекалено много имена. По традиция би трябвало да се остави единствено едно, само че Ламонт подозира, че някой се е опитвал да реализира един необикновен спор. Ето за какво и самото правене на черната магия е било толкоз сложно. Под самия буркан участват и някои принадлежности, които се употребяват от зори до късна вечер. Подозира се, че става въпрос за правосъдно дело и създателите на магията са желали да избягат от закона. За жал няма доста информация дали сходно се е състояло – архивите не дават този отговор, само че можем да открием, че явно някои са играели ролята на очевидци, други са били юристи. Изборът на локация не е инцидентен, тъй като разкопките са открити тъкмо под жилищна постройка, която най-вероятно е играела ролята на углавен съд.

В античността се чака, че колкото по-близо е магията, толкоз по-бързо ще се извърши. Вещерът е написал доста имена – най-вече поданици от Атина, само че в съответствие сред мъже и дами – дамите са повече. Анализът на черната магия демонстрира, че същата е направена към 323 година прочие Хр. Това е времето, в което Александър Македонски умира и на негово място се появяват най-различни фракции, които се борят за властта. След рухването на огромният военачалник е предстоящо и вещерите да са търсени, освен това освен за черни вълшебства, само че и за правенето на най-различни благословии. Християнството към момента е било надалеч, затова липсвали каквито и да било ограничавания по тази линия.

Разбира се, подозираме, че мнозина биха могли  да повторят този опит, само че дано не забравяме, че вярата в вълшебства и въобще опитите за вещерство са толкоз смешни, че просто няма смисъл да си губите времето. До през днешния ден няма доказателства, че тъкмо този принцип може да помогне на който и да било за постигането на някакъв триумф, само че в случай че се чувствате по-добре, събирайте по-едрите пилешки кокали, с цел да може по-късно да нахраните домашните любимци. В следствие с християнството стартира и преследването на вещици, освен това до степен, която се оказва даже нездравословна.

Снимки: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР