Археолози се натъкнаха на меч на 3200 години на остров

...
Археолози се натъкнаха на меч на 3200 години на остров
Коментари Харесай

Археолози откриха меч на 3200 години

Археолози се натъкнаха на меч на 3200 години на остров Майорка, оповестява в. "Дейли мейл ", представен от Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за едно от дребното оръжия от бронзовата ера, открити на испанския остров, който е прочут най-много със слънчевия си бряг.

Археолозите преместили канара и забелязали, че нещо стърчи от земята. След като деликатно отстранили калта и пръстта, изникнал мечът, който е като испански вид на Ескалибур.

"Беше доста изненадващо ", декларира Хауме Дея от екипа. "Не чакахме да попаднем на сходна находка, тъй като в региона към този момент са осъществявани разкопки. Мечът е съхранен доста добре, въпреки че е с отчупен връх ", изясняват археолозите.

Мегалитът е бил плячкосан от античните римляни и други нашественици. На обекта се правят разкопки от 50-те години на предишния век, тъй че никой не очаквал да бъде открита сходна находка.

Експертите допускат, че мечът умишлено е бил оставен край мегалита, за който се счита, че е бил значим набожен и параден обект. Мечът евентуално е бил заровен в земята от аристократ, само че може също да е бил оставен за отбрана, когато въпросната локална просвета е била в крах. Очаква се мечът скоро да бъде изложен в музея на остров Майорка.

A 3,200-year-old Bronze Age sword has been discovered during preparations for a museum opening in the Balearic Island of Majorca, Spain. - https://t.co/pbqA4VB5LH
— Ancient Origins (@ancientorigins) September 18, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР