Археолози са открили следи от селище, съществувало преди 7500 години

...
Археолози са открили следи от селище, съществувало преди 7500 години
Коментари Харесай

„Къща за мъртви“ на 7500 години откриха в Абу Даби

Археолози са разкрили следи от населено място, съществувало преди 7500 години на остров Марави, на територията на Абу Даби.

При разкопки са открити остатъци от къща, която е била превърната в гробница. „ Къща за мъртви “ – по този начин са кръстили находката откривателите.

Според експертите от ръководството по туризъм и просвета на Абу Даби това е първият пример на каменна архитектура на територията на страна от Персийския залив.

В една от полуразрушените стаи на къщата археолозите са разкрили отчасти съхранен скелет, оповестява The National.

Първоначално оборудването е служило като жилище, а по-късно е било употребявано като гробница, считат откривателите. Скелетът е открит свито състояние, той лежал встрани с глава на изток. Древни погребения с сходно състояние на тялото по-рано са откривани в емирството Шарджа.

 Abu Dhabi TCA Abu Dhabi TCA

Преди няколко хиляди години климатът в този район е бил по-благоприятен за индивида от в този момент, споделя ръководителят на археологическата група Марк Бийч. По думите му в този интервал тук са расли дървета и са падали повече дъждове, климатът е бил по-влажен. В тази околност може да е имало и повече езера.

Културата, която е строила тук селища, не е била примитивна, продължава Бийч. Разкопките свидетелстват, че нейните представители са отглеждали добитък и не са били номади.

 Abu Dhabi TCA Abu Dhabi TCA

Един от най-интересните артефакти, открит от откривателите, е огромен накрайник за копие от кремък, който евентуално е употребен за лов на дюгони и костенурки. Открити са и раковини, каменни мъниста, разнообразни каменни принадлежности и повече от 200 кремъчни накрайника за стрели.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР