Археолози са открили при разкопки в древната крепост Гевале в

...
Археолози са открили при разкопки в древната крепост Гевале в
Коментари Харесай

Таен 4000-годишен тунел в древна турска крепост

Археолози са разкрили при разкопки в античната цитадела Гевале в Централна Анатолия (Турция) скришен тунел, издигнат от хетите преди 4000 години.

Крепостта Гевале е ситуирана на върха на планината Такел, на височина 1700 метра, на 7 км западно от град Кония в Турция. Това място е било дом на доста цивилизации – хети, елинистична, римска, византийска, селджуки, карамани и Османската ера. Благодарение на стратегическото състояние, с панорама в покрайнините на 360 градуса, в тези времена крепостта е била най-сигурното отбранително оборудване в района.

Археологическите разкопки в крепостта Гевале са почнали през 2012 година под управлението на Министерството на културата на Турция, музея на Кония и университета „ Недметин Ербакан “. Учените са намерили глазирани и неглазирани керамични съдове и железни предмети. Миналата година археолозите са разкопали руините на цитадела и цистерна, издълбани в скалите.

 Руините на крепостта Гевале на върха на планината Такел край Кония, Турция. Hurriyet Daily News Руините на крепостта Гевале на върха на планината Такел край Кония, Турция. Hurriyet Daily News

Изследователите са разкрили също скришен тунел, издигнат от хетите преди към четири хилядолетия, който се употребявал и в епохата на селджуките (XI–XI в.), както оповестява Hurriyet Daily News.

„ Открихме скришен тунел под крепостта. споделя ръководителят на разкопките проф. Ахмет Каиси. – Разчистили сме 150-метров сектор от него и считаме, че той е двойно по-дълъг. Този тунел се интегрира със скална цистерна с вода. Такава конструкция е употребена в урартските замъци във Ван. Тунелът е обвързван с цистерната посредством скришен път. “

„ Тунелът е затрупан със свод и наподобява като част от земята. Но когато отидете по-надълбоко, разбирате, че това е тунел –казва Каиси. – Този тунел е на към 4000 години. Нашите резултати сочат, че той е употребен и от селджукските турци, само че сме сигурни, че е употребен и в по-ранни столетия. Този тунел е издигнат по времето на хетите. “

 Скалните цистерни, открити в крепостта Гевале. Selcuklu Скалните цистерни, открити в крепостта Гевале.  Selcuklu

Хетите пристигнали в Анатолия (днешна Турция) в средата на III хиляди пр.Хр. Вероятно те са били индоевропейски народ. Анатолийското плато, което те заселили, било един от най-важните културни центрове, развивали се върху основата на земеделието. Хетската страна сплотява доста племена, които говорили на разнообразни езици (справка – Уикипедия).

Турските археолози ще продължат разкопките в Гевале през май тази година.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР