Археолози попаднаха на уникална находка при разкопките на античния римски

...
Археолози попаднаха на уникална находка при разкопките на античния римски
Коментари Харесай

Глава на римски император излезе край Гиген

Археолози попаднаха на неповторима находка при разкопките на античния римски град Улпия Ескус край плевенското село Гиген. Най-новото изобретение е удивително. Това е глава от варовикова скулптура, като учените допускат, че е на римски император. Смята се, че е допустимо да е част от скулптура на император Аврелиан, който се е подвизавал по тези земи.

Състоянието на откритата глава демонстрира, че във времето някой се е опитвал да смени предназначението й, като я употребява за каменен строеж.
„ Изключително скъпа е находката, открита в римското населено място Улпия Ескус – сподели пред БНР доцент доктор Гергана Кабакчиева, началник на разкопките. – Намерили сме единствено главата, само че тя носи белезите на скулптурното изкуство от III век – времето на войнишките императори. Много рядко се откриват скулптури и изключително глави от скулптури, защото в древността се е считало, че като махат главата на дадена скулптура, се лишава сила. “

 разкопките на античния римски град Улпия Ескус край плевенското село Гиген

Разкопките в Улпия Ескус, които се финансират от Министерството на културата, не престават. Това е един от най-големите и значими градове в Долнодунавския район през римската ера. Останките му се намират в местността Градище в непосредствена непосредственост до с. Гиген. Обектът е част от международното културно-историческо завещание, само че иманярската мафия там е извънредно мощна.

Градът е учреден през интервала 106-109 година сл. Хр., т.е. след Втората дакийска война, която приключва сполучливо за римляните през 106 година Тогава към главното име Ескус е прибавено и бащиното на ръководещия император Улпия (от Улпий, бащата на император Траян).

Изграден е на мястото на ранноримски легионен лагер. Впоследствие става град, привързан с разположението на V Македонски легион (Legio V macedonica).
През II-III в. Улпия Ескус се разраства и се трансформира в стопански и културен център на цялата провинция Долна Мизия. По това време славата на града се носи в цялата Римска империя, в този смисъл Ескус е бил извънредно значим за римляните боен и стратегически център.

Откриха антична цитадела в морето край о. Свети Тома

 12-4

С неповторими находки приключи подводната експедиция на Националния исторически музей в региона на остров Свети Тома край Созопол. Проучванията са продължение на сухоземните археологически разкопки на острова от юни, при които бяха локализирани и отчасти разкопани тракийско ямно светилище, структури от късноантичната ера и феодален манастир.

Археолозите описват, че методиката на изследване на острова през сезон 2018 е обвързвана с потреблението на комплексния способ на проучване на приморски обекти, илюстрирани с активността на Националния исторически музей и Центъра по подводна археология – Созопол.

Така са проучени и микрорайони като устието на р. Ропотамо, заливът Вромос, Античният и Средновековен Несебър, късноантичната цитадела Акра, Анхиало и други, където археологическите изследвания от сушата не престават и под вода, напомня desant.net.

Картирани са две места с ниска централизация на фрагментирана керамика. Първата зона, в която се откриват мощно фрагментирани керамични съдове с най-обща датировка I хиляди прочие Хр., е ситуирана в югозападното продължение на острова на дълбочина едвам 1 м. Тук са снимани голям брой каменни блокове с прави стени и следи от обработка, някои с дължина и ширина 1 м.

Тези блокове се откриват перпендикулярно на подводния риф и са част от мощно разрушена от морските стихии конструкция, преграждаща острова от наличната в предишното западна страна. Вероятно се касае за незнайна до този миг крепостна стена, дело на античните траки.

От южната страна на острова на дълбочина 9 м интерес провокира откриването на част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предопределени за античен градеж на острова.

Археолозите са безапелационни, че мястото в предишното е било полуостров. Доказателство за това са измерванията на ясно очертаващия се необятен риф, който свързва материка със настоящия дребен черноморски остров. По средата сред сушата и острова най-дълбоката част е едвам 2 м.

Предвид общото повишаване на водите на Черно море в интервала VІІ–ХІІІ век огромният провлак, свързващ Св. Тома с материка, е залят. Тук би трябвало да се вземе под внимание фактът, че всички залети структури в крайбрежната зона на провинция Хемимонт от интервала V–VІІ век се намират на дълбочина от 0,50 до 1,40 м.

По-ранните градежи от Елинистическата и Класическата ера можем да търсим на по-голяма дълбочина до 6-8 м. Тези авансово оповестени калкулации са индикация за радикално друга брегова линия в древността от сегашната, както и на относително по-голяма сухоземна територия на обектите от Късната Античност, включително и на проучвания остров.

Уникална гробница в центъра на София споделя за Рая

 12-5

Стенописи в неповторимата антична гробница, открита до църквата „ Света София ”, описват за Райската градина. Гробницата беше разкрита при ремонта на столичната ул. „ Московска ”. Защо е неповторима, на кого е и по кое време ще може да се види, описа заместник-кметът по направление „ Култура, обучение, спорт и предварителна защита на зависимости ” Тодор Чобанов.

„ Големи кръстове, изпълнени в червен цвят – нещо, което е доста типично за пети и шести век. Поставени са на другите страни на гробницата и така наречен флорални претекстове, като тук те загатват за вярването на античните християни за Райската градина. Това е един тип символизъм – цветя, птици – все неща, които описват за това поверие, за душата, която идва в Рая. Така че гробницата е доста скъпа, тя образува една група с гробницата на Хонорий и ще бъде част от музейното пространство на нашия под земята археологически музей от храма „ Света София ”, сподели Тодор Чобанов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР