Археолози откриха съкровище в крепостта Калиакра. Ценната находка е открита

...
Археолози откриха съкровище в крепостта Калиакра. Ценната находка е открита
Коментари Харесай

Откриха съкровище от сребърни и златни монети в крепостта Калиакра

Археолози откриха богатство в крепостта Калиакра. Ценната находка е открита в малко глинено гърне, прикрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на 14-и в., оповестяват от Националния исторически музей (НИМ).
Находката е от 873 сребърни и 28 златни монети, 11 приложения и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.
Монетите в съкровището - османски и български, са извънредно скъпи. Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) са към 60 на 100, главно на султан Баязид Йълдъръм (1389 - 1402), и дребна част на неговия предходник Мурад Първи (1362 - 1389).
Скъпоценностите са били укрити в края на 14-и в., по време на някое от нападенията над столицата на Добруджанското деспотство. Едно от тях е разказано в хроника, в която е маркирано, че през 1399 година татарите от ордата на Актав атакуват Варна и други градове по Северното Черноморие.
През 1401 година татарите на Актав, прочут като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в разнообразни селища като Провадия, Русокастро и други. Възможно е някой от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра богатство - заграбил е полезностите е от разнообразни хора и места и ги е скрил под пода на къщата си малко преди тя да бъде опожарена.
Съкровището е намерено при постоянните археологически разкопки, които се реализират от 15 години в крепостта Калиакра. През 2018 година те се финансират от Министерството на културата, община Каварна и НИМ, чийто шеф доцент доктор Бони Петрунова е началник на екипа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР