Археолози откриха при разкопки на нос "Чироза" укрепен еленистичен център

...
Археолози откриха при разкопки на нос "Чироза" укрепен еленистичен център
Коментари Харесай

Археолози откриха укрепен център от преди Христа в Бургаския залив

Археолози откриха при разкопки на нос "Чироза " укрепен еленистичен център от 2-1 век преди Христа. Укреплението е с повърхност от 800 кв. м. и необятно 4 метра. Община Бургас, Националният исторически музей и Регионалният исторически музей финансират изследванията на обекта.

Нос "Чироза " се намира в Бургаски залив сред квартала "Крайморие " и рибарското населено място "Ченгене скеле ". Показател за датирането на обекта е керамичният материал, изваден от водата. При 260 обработени керамични фрагмента, 40 % са от тракийска керамика - съдове, работени на ръка, с пластична декорация и излъскана повърхнина. Останалите фрагменти са от амфори, дъна и стени на локални и вносни купи, червенолакова керамика с релефна декорация. Сигурен маркер за датиране на обекта са дръжките, дъната от коски амфори и керамичните фрагменти с хипотетичен генезис от региона на античен Пергам, споделиха от управата на РИВ в Бургас. От там обясниха, че в източната и югоизточна акватория на нос "Чироза " са извършени подводни търсения, където са открити археологически структури и находки на повърхност от 2 декара, които са картирани. Същевременно са осъществени и геофизични изследвания и батиметрично снимане на морското дъно. Водолазният екип е снимал голям брой обработени каменни блокове с друга величина и форма.

Прави усещане откриването на огромен брой фрагменти от гръцка строителна керамика, римски тегули и имбрекси, както и някои цели късноантични керемиди. При подводните огледи водолазният екип съумя да събере от морското дъно към 100 керамични фрагмента, половин каменен гръцки щок от котва, каменна бойна топка, няколко относително добре непокътнати амфори, прибавиха от музея.

Представените подводни изследвания през 2020 година се явяват вторите в региона единствено за една година. В интервала 17-23.02.2020 година екип под управлението на доктор Найден Прахов организира геофизично сканиране и 2 водолазни огледа в региона на Рибарското пристанище в залива Ченгене скеле и при о. Св. Анастасия.

В средата на август започнаха и същинските подводни разкопки на подводния обект, финансирани напълно от Община Бургас. Те се управляват от проф. Христов и доктор Найден Прахов, шеф на Центъра за подводна археология към Министерството на културата и гл. ас. в НАИМ-БАН. За резултатите от тях необятната общност ще бъде осведомена след приключването им.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР