Археолози откриха огромен мегалитен комплекс в Испания. В испанската провинция

...
Археолози откриха огромен мегалитен комплекс в Испания. В испанската провинция
Коментари Харесай

Археолози откриха огромен мегалитен комплекс в Испания

Археолози откриха голям мегалитен комплекс в Испания. В испанската провинция Уелва е открит праисторически мегалитен комплекс, който е един от най-големите и най-значими обекти от този вид в Европа.

“Това е най-голямата централизация с най-голямо многообразие от менхири, събрани на едно място на Иберийския полуостров. Това е голям комплекс с над  500  менхира ”, споделя Хосе Антонио Линарес, откривател от Университета в Уелва, един от ръководителите на плана.

Според специалисти най-старите стоящи камъни са били издигнати през втората половина на шестото или петото хилядолетие пр.н.е.

Долмените са камъни, сложени отвесно, с цел да поддържат плосък връх, постоянно служещи като гробници. Въпреки че те могат да бъдат открити в цяла Европа, към момента няма информация кой ги е построил и за какво. В момента най-разпространената доктрина е, че този исторически монумент е бил употребен за гробове. Експертите стигнали до това умозаключение въз основа на човешките остатъци, открити до камъните. В момента исторически и туристически сдружения упорстват камъните да бъдат преместени за предпазване. Още през 2019 година била основана петиция с гледище структурата да бъде преместена от река Тахо.

В нея има над 45 000 подписа. „ Тези долмени имат голяма полезност. Затова би трябвало да ги преместим на безвредно място допустимо най-скоро “, се споделя в петицията. Отбелязва се също, че структурата бързо се унищожава, защото камъните са станали порести и напукани тук-там. Ако структурата не бъде преместена, тя може да се унищожи.

“Камъните са били употребявани за наблюдаване на лятното и зимното слънцестоене ”, добави Хосе Антонио Линарес.

Австралийците се отхвърлят от домашните си любимци

Археолози откриха голям мегалитен комплекс в Испания

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР