Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района

...
Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в района
Коментари Харесай

В Египет откриха гробници с мумифицирани животни

Археолози откриха мумифицирани животни в няколко древноегипетски гробници в региона на некропола Сакара, намиращ се в покрайнините на Кайро. Сензационната находка беше оповестена от министъра, отговарящ за античните монументи Халед ал-Анани.
В Сакара са открити три гробници от епохата на Новото царство (около 1570-1070 година до новата ера) и четири от Древното царство (2780-2263 година преди новата ера).
„ Гробниците от епохата на Новото царство са употребявани за погребването на мумифицирани котки “, сподели ал-Анани. Той добави, че там най-вероятно са погребвани котки, които са живеели и служили в храмовете. Открити са няколкостотин мумифицирани тела на животни, осведоми БГНЕС.
В обособен саркофаг са открити и стотици мумифицирани скарабеи, открити са мумии на кобри, крокодили и лъвове.
Новите открития ще бъдат изложени за гости от 15 ноември в музея, намиращ се в региона на Сакара. Изложбата ще продължи един месец.
Халед ал-Анани даде обещание, че до края на тази година ще бъдат оповестени две нови значими археологически открития, които са направени неотдавна в Египет.
В археологическия комплекс Сакара в покрайнините на египетската столица се намира един от най-древните некрополи. Първите погребения там датират още от епохата на Първата династия фараони (XXXI — XXIX век до нашата ера). Един от най-прочутите монументи на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР