Археологическите разкопки в най-стария римски град на България Деултум край

...
Археологическите разкопки в най-стария римски град на България Деултум край
Коментари Харесай

Закриват археологическия сезон в Деултум с интерсни находки

Археологическите разкопки в най-стария римски град на България Деултум край Дебелт завършват през днешния ден. Той е учреден като град през 70 година и е имал допустимо най-висшия статут отвън Италия, бил е колония.
У нас има единствено още две такива колонии и те са на река Дунав, само че Деултум е най-старият и най-добре непокътнат .
През този сезон археолозите са разкрили третата кула на крепостта, която е построена през IV век. По-късно тя е подсилвана, а през VI век е разрушена дружно с цялата цитадела при нахлуване на славяни и авари.

Actualno.com беседва с ръководителя на екипа от археолози доцент доктор Людмил Вагалински за забавните разкрития: “Имаме доста забавни резултати от северната крепостна стена на късноантичен Деултум. Разкрихме и една нова кула на крепостната стена и те станаха три, по една в ъглите. Особено значима за нас е североизточната кула и успяхме да я намерим. Тя е доста добре непокътната, в нея има една дребна малка врата, която се назовава потерна. Потерната е вторична врата, през която при блокада може да се напусне неусетно крепостта. Другото любопитно е, че разкрихме солидни и добре непокътнати зидове, които стоят пред крепостната стена. Най-вероятно са подсилвали главната крепостна стена. Екипът беше извънредно благополучен от обстоятелството, че е разкрил част от римска улица, която е направена от огромни плоски камъни. Тя е много дълга и е оживяла през всички епохи до през днешния ден “.

По отношение на предметите, с изключение на нормалните монети, археолозите са се натъкнали на доста елементи от въоръжения. Това са стоманени ризници, от като са непокътнати много огромни фрагменти, върхове на копия и стрели, безвредни игли, прешлени за вретено, керамика. Най-силно усещане на експертите е предписание въоръжението. За интервала V– VI век, даже в международен мащаб има доста малко археологически данни за имперското въоръжение. Деултум в това отношение дава доста скъпа информация.

В разкритите преди време две кули археолозите са разкрили кости от огромни кучета, които най-вероятно са стражеви.Тази година в третата, североизточната кула, която беше обект на изследване, също има данни за наличието на кучета, които най-вероятно са пазели крепостта и е допустимо да са починали при противников офанзиви. Те са охранявали, алармирали и пазели крепостната стена и кулите.

„ Винаги когато потеглям за Деултум пристигам с едно чувство за лекост. Всички хора с които работя са и другари, имаме доста добра археологическа база. От позиция на организацията всичко е чудесно “ прибавя доцент доктор Людмил Вагалински в последния ден на археологическия сезон 2019 година.
 

Дора Тодорова е организатор Музейния комплекс към Национален археологически резерват „ Деултум – Дебелт “.За Actualno.com тя добавя: “Археологическият сезон в Национален археологически резерват „ Деултум – Дебелт “ завърши на 24. 10. 2019 година с работата на последния от екипите, този на доцент Людмил Вагалински. Разкрит е огромен периметър от фортификационната система на късния Деултум, а преплитането на културните пластове още веднъж слага енигми пред откривателите. Но това, което е разкрито, е налично целогодишно. Археологическите обекти са част от музейния комплекс и тяхната изясненост за посетителите може да се реализира само посредством акцентите и разясненията на музейните експерти. В противоположен случай си остават едни антични рушавини, които не носят информация за неспециалиста. В музейната експозиция има няколко зали, които показват най-атрактивните находки от римската колония и нейните по-късни преустройства, които основават по-ясна визията за живота в града през другите столетия. Доста постоянно се показват и краткотрайни изложения с най-новите попълнения на фондовете, върнато в музея след реституция “.

Есенно-зимният интервал е доста подобаващ за посещаване в музея край Дебелт, само че в случай че то е подкрепено с описа на специалисти се трансформира в пълноценно наслаждение за хора от всичи възрасти.
 
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР