Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,

...
Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше,
Коментари Харесай

Архангелова задушница e! Палим свещ за починалите frognews.bg

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи задушници съгласно православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - тъй като събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за умрелите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ, предава БГНЕС.

 

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В предишното най-възрастната жена преливала гроба с алено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - предписание се три кръга по края на гроба. Върху гроба на умрелите палим свещ, която е знак на нашата религия, а пламъкът припомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на умрелия.

На Архангелова задушница, по този начин както при другите задушници, се вършат общи трапези. Наричаната още Голяма задушница, тя е последната за годината, по тази причина на общата софра на гробищния парк се слагат седем разнообразни ястия (между които обичани на починалия), с цел да „ чуят “ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости. Първата хапка се поставя на земята, а първата глътка вино се излива, не се пие и загатваме умрелите с думите " Бог да елементарни ". Старите хора споделят, че видиш ли мушица или пеперудка да жужи към тебе на този ден, значи душата на покойника е пристигнала.

 

Правят се помени или, наричани още - раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, родственици, пристигнали на гроба на умрелия, а също и на другите хора към прилежащите гробове, даже на непознати. В раздавката за Архангелова задушница обичайно участва вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или изобщо месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, само че в действителност можете да подадете, каквото пожелаете. Житото символизира възкресението, хляба и виното - за спомен на Христовата жертва за нас.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР