Арх. Венцислав Илиев дари своя проект, който включва паметният знак,

...
Арх. Венцислав Илиев дари своя проект, който включва паметният знак,
Коментари Харесай

В Русе ще бъде изградена паметна плоча на Стоян Михайловски

Арх. Венцислав Илиев подари своя план, който включва паметният знак, надпис и берелеф

Общинският съвет одобри Проекта за създаване на Паметен знак „ Стоян Михайловски " по случай 130 години от написването на текста на Българския всеучилищен химн „ Върви, народе възродени ", основан от Стоян Михайловски по време на пребиваването му в Русе като преподавател по френски език.

Към сегашния миг, единственият белег, увековечаващ наличието и приноса на Стоян Михайловски към Русе, е мраморна паметна плоча, инсталирана вляво на входа на четириетажната жилищна кооперация, издигаща се на мястото, където в миналото е била къщата, в която са живели със брачната половинка си Райна Георгиева Петрович.

Именно това е повода арх. Венцислав Илиев да подари своя план, който включва паметният знак, представляващ хоризонтална стена с размери 4,10/1,80 м от забележим бетон, като от лицевата му част да бъде вградена хоризонтална плоча от черен гранит с размери 3,90/0,95/0,02 м, обвързвана с квадратна плоча от сив гранит. Вдясно от сивия гранит, върху черната плоча, ще бъде инсталиран надпис с обемни букви „ ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛА БЪДНИНА ВЪРВИ ". В ляво от сивия гранит, също върху черната плоча, ще бъде вграден правоъгълен бронзов барелеф с лика на Стоян Михайловски.

Върху лицевата повърхнина на сивата плоча се планува да се изпише „ НА ТОВА МЯСТО Е БИЛА КЪЩАТА, В КОЯТО НА 15 АПРИЛ 1892 ГОДИНА ВИДНИЯТ ТВОРЕЦ И ОБЩЕСТВЕНИК СТОЯН МИХАЙЛОВСКИ СЪ3ДАВА ТЕКСТА НА ХИМН, ПОСВЕТЕН НА 24 МАЙ – ДЕН НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ, НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА КНИЖОВНОСТ ", като под него с по-дребен шрифт ще се изпише „ По случай 130 години от основаването на Българския всеучилищен химн - 15 април 2022 година. "

Предвиденото планово местонахождение на паметния знак на Стоян Михайловски се разполага паралелно на североизточната фасада на жилищната кооперация, на разстояние 1,02 м.

Предложението е на госпожа Татяна Нахабедян – част от инициативния комитет и учител по български език и литература, е дните от 15 април до 24 май да бъдат отдадени на 130-годишнината на всеучилищния химн „ Върви, народе възродени! “ и маркирани с редица събития.

По думите на арх. Венцислав Илиев с почитта към Стоян Михайловски, както и към композитора Любомир Пипков, Русе ще се открои в националната културна история, а това би било значим знак за нашия град.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР