- Арх. Игнатов, вие не се съгласихте с класирането в

...
- Арх. Игнатов, вие не се съгласихте с класирането в
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: Този проект не трябва да се реализира

- Арх. Игнатов, вие не се съгласихте с класирането в състезанието за реорганизация на площад " Света Неделя ", за какво?

- От самото начало бях срещу провеждането на стеснен конкурс, при който да се поставя висока преграда за присъединяване. Следваше да се организира открит конкурс, в който да вземат участие оптимален брой създатели и колективи от целия свят. За съжалени, моите опасения от лимитираната процедура се оправдаха. След първичното отсяване въз основата на квалификации, личен състав, оборот на компаниите получихме 7 плана с качество много под това, което се очакваше от поръчката.

Вторият мотив да не приема въобще класирането е, че журито фаворизира планове с огромни неточности, най-много информационни. Първо премираният план да вземем за пример пренебрегва изцяло станцията на метрото от страна на Уникредит, като че ли там въобще не съществува излаз. В региона на най-интензивния пешеходен поток в плана са заложени зелени петна, които вършат невероятно пешеходното придвижване. В същото време до класиране, само че на задни позиции, стигна един доста актуален план, който натъртва на зеленината - план 107. Концепцията му е мощна и планува основаването на ново пространство, което е композиция от площад и градска градина. Този план може да бъде изпълнен бързо и с доста стегнат бюджет и би основал едно прелестно пространство за хората по сходство на пространството при Народния спектакъл.

За страдание, моите причини не бяха признати от другите членове на журито и се потегли към едни, бих ги нарекъл дубайски решения, които наподобяват забавно на картинка, само че са извънредно скъпи, сложни за поддръжка, енергоемки и отвън актуалната архитектурна мисъл, която се стреми към резистентност и потребни решения за града. По тези аргументи показах цялостно противоречие с крайния резултат и считам, че резултатите от този конкурс би трябвало да бъдат подложени на публично разискване. Нека и софиянци кажат своето мнение по какъв начин би трябвало да наподобява площадът към " Света Неделя ". Към църквата би трябвало да се подходи извънредно деликатно, тъй като това е огромен архитектурен и исторически монумент, да не приказваме за археологията изпод, към която множеството планове се отнесоха жестоко или я пренебрегнаха.

- Тоест съгласно вас общината не би трябвало да бърза да подписва контракт с класирания преди всичко екип?

- Да. Смятам,  че Столичната община не може да подписва контракт за толкоз значимо пространство, без да се допита до софиянци. Иначе ще се случат още един " Граф Игнатиев ", още едни " Свети Седмочисленици ", а знаем какъв брой доста са рецензиите там и какъв брой огромно е разочарованието от хвърлените милиони и резултатът, който е доста несъвършен.

- Очаквате ли тези осветени чадъри, които са главен акцент,  да останат в плана? И изобщо получило ли се е пространство за хората, не е ли окупирано то от прекалено много детайли - чадъри, фонтани, зелени островчета?

- Наистина считам, че това решение сега е безусловно непрактично, нефункционално. Тези чадъри за мен сами по себе си бяха скандални - да стърчат на фона на " Света Неделя ". Точно това назовавам дубайска архитектура, която търси някакви атракции, все едно сме в увеселителен парк, а не един от най-важните площади в София, и то с доста исторически пластове. Идеята за чадъри, които да събират дъждовна вода за поливане на тези градинки и връзването им с тръби с цената на заличаване на археологията, за мен е детинско, голословно, неизпълнимо решение. Със сигурност тези чадъри са едно от нещата, които ще отпаднат, само че въпреки това те са акцент в този план и това компрометира целия конкурс.  Абсолютно ясно е, че в случай че се осъществя нещо там, то ще е радикално друго от конкурсния план, тъй като следва да се вземат поради всички забележки и пропуски. Това компрометира целия конкурс. Всъщност се избира проектантски екип, който да направи нещо напълно ново.

- Твърдите, че определеният план е и доста безценен.

- Едно от решенията, който планът предлага, е да се построи стъклен под над разкопките и да се върви по него. Само поддръжката на стъклен площад би била извънредно сложна и скъпа, да не приказваме, че за нашия климат е невероятно зимно време подобен площад да бъде обезопасен. С времето такива повърхности се надраскват и нищо не може да се види от археологията долу - виждал съм такива реализации на разнообразни места по света - наподобяват доста ефектно като планове в първия месец от употребата, а по-късно стопират да извършват функционалностите си.

-  Аргументите против плана са доста съществени и звучат разбираемо и за неспециалисти. Колегите ви не се ли вслушаха в тях?

- Хубаво е да говорите с членовете на журито, които са подкрепили този план. Интересното е, че в неофициални разисквания сред нас някои от тях също поддържаха план 107, само че при гласуването неизвестно по какви за мен аргументи се повлияха и избраха този неудобен план. Той е несъответствуващ за София - плод е на напъните на огромно студио - " Фуксас ", само че те постановат техния почерк, където и да отидат, заличавайки локалната специфичност. Има натрапен образец върху площад " Света Неделя ", който пренебрегва и пешеходното придвижване, и методите към партерните етажи на постройките, и даже отстранява озеленяването към " Света Неделя " в нарушаване на заданието. По-добре е този план въобще да не се осъществя, тъй като като знаем и какви са ни публичните поръчки, ще се окаже едно непоправимо крушение. Ще бъде  унищожена и археология, и целият тип на площада към църквата. Нека това остане обеца на ухото на Столичната община в никакъв случай повече да не осъществя подобен вид състезания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР