Арестуваният през 2020 като ръководител на организирана престъпна група за

...
Арестуваният през 2020 като ръководител на организирана престъпна група за
Коментари Харесай

На вниманието на НАП и Румен Спецов! Скандалният адвокат и перач на пари Лазар Карадалиев върти имотни далавери и продава под себестойност. Крие ли приходи защитникът на финансови престъпници?

Арестуваният през 2020 като началник на проведена незаконна група за пране на пари юрист Лазар Карадалиев е измислил нова хитра скица да крие данъчни доходи. Скандален сигнал до редакцията ни твърди, че посредством записаната в столичният жк. “Лозенец ”, ул. Славище 13, вх. Б строителна компания за недвижими парцели “Ларо Инвест ”, благосъстоятелност на Карадалиев и на Радостина Методиева Стойкова, последният продавал парцели няколко пъти под пазарната им цена и даже под данъчна оценка, а кешът си го прибирал в джоба, без да го афишира пред приходната организация.

 

Източниците ни цитират над 200 сходни покупко-продажби единствено за миналата 2023 година, осъществени в условия на същински ценови взрив, а изповядани за жълти стотинки пред Национална агенция за приходите. Като доказателства те изпратиха цели “томове ” с извлечения от комерсиалния и заможен указател. Дори без да ги препечатваме, бърза информация в кадастъра за компания “Ларо Инвест ” с ЕИК 206452719 може да удостовери казаното, а даже да хвърли светлина върху серия скандални покупки и продажби на супер разкош мезонети, простори жилища на топ местоположения в София и апетитни имоти в полите на Витоша.

 

Какво може да накара един правист, предназначен да бди над закона, да върти долнопробни измами до момента в който шефът на Национална агенция за приходите Румен Спецов се чуди по какъв начин да върже изтънелите данъчни приходи, чакаме органите на приходната организация да отговорят.

 

Припомняме, че актуалното разобличаване за злокобни финансови далавери не е казус за Карадалиев. През 2020 година прокуратурата го арестува, нахлувайки в офисите и адвокатските фирми му по обвиняване още веднъж в пране на пари. Според държавното обвиняване, Лазар Карадалиев и ортаците му употребявали родни и офшорни компании, които били фрашкани с пари от незаконна активност. По данни на проверяващите групата е работила от 2014 година. Данъчните по това време са проверявали транзакции, за които имало данни, че са стигнали до офшорки на съветски олигарх, който е в санкционния лист на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

 

Карадалиев закупи обществена популярност и като един от юристите на банкера-беглец Цветан Василев, и даже се явяваше на правосъдни съвещания до момента в който самият той бе разследван за крупни обири. По искане на прокуратурата, на 17 март 2020 година, съдът му дефинира най-тежката мярка за неотклонение " Задържане под стража ". Участниците употребявали следени от тях сдружение, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези компании теглили или нареждали преводи по избрани сметки на средства, добити от незаконна активност, обявиха тогава от Съдебната палата.

 

По същото време Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество внесе в съда иск за конфискация на имущество за над 2,8 млн. лв. от юриста. Според комисията Карадалиев е „ получил неследваща му се сума в качеството на юрист, без да е правил юридически или други услуги на сдружение, което му е изплатило хонорар без документи ”. Срещу него се е водело следствие и за присъединяване в канал за контрабанда на цигари.

 

Ще бъде ли покрита следващата финансова измама за пране на пари, проведена от Лазар Карадалиев и ще избегне ли и този път решетките, оставяме на Румен Спецов и Национална агенция за приходите да отговорят.

Автор: informiran.net, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР