Арестувани милиардери, обявяване на война и мъртъв принц: саудитският престолонаследник

...
Арестувани милиардери, обявяване на война и мъртъв принц: саудитският престолонаследник
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник: смел реформатор или военен подстрекател


Арестувани милиардери, оповестяване на война и мъртъв принц: саудитският престолонаследник отстранява своите съперници и приготвя промяна на поколенията в кралския замък.

Дали принцът е високомерен пълководец, който тласка арабския свят към продължаващата рецесия, единствено и единствено да обезпечи господстващо състояние на своята страна? Или пък той е самоуверен модернизатор, който най-сетне ще завърши със средновековните обичаи в Саудитска Арабия? Какво желае новият "силен човек" в Ер Рияд, с изключение на усилване на личната си власт?

Такива въпроси слагат в интернет последователите на държавното управление и опозиционери.

В случая с арестите става дума на първо място за корупция. Мохамед бин Салман, който се самоидентифицира със редуциране МБС, провокира бурни овации, когато за пръв път прикани членовете на кралското семейство да понесат своята отговорност. Арестувани бяха Ал Уалид бен Талал, принц Мутаиба, млад принц почина загадъчно в злополука на вертолет. Естествено е да се подозира, че при „ чистката ” става дума освен за битка с корупцията, само че и за отстраняването на неуместните съперници на принца.

Обявяването през юни точно на Мохамед бин Салман за правоприемник на трона бе и си остана извънредно спорен въпрос в кралското семейство. Все отново изборът на наследника по принцип е предшестван от комплицирана вътрешна фамилна процедура, чиято същина бе нарушена от крал Салман.

Принц МБС не оставя никакви подозрения, че доста остарели обичаи не счита повече за настоящи. Мирът в фамилията Ал Сауд е съществено нарушен. Всъщност крал Салман взаимно със своя наследник стартира „ социална революция". От идващото лято, да вземем за пример, дамите ще могат да карат, те също ще могат да вървят на стадионите. За пръв път в историята на страната девойките ще могат да посещават спортните занятия в учебно заведение. Отново ще се появят кината.
 Често засмeният престолонаследник в действителност си разчиства пътя от съперници Често засмeният престолонаследник в действителност си разчиства пътя от съперници / БГНЕС
Всички тези стъпки от дълго време бяха назрели, само че по-рано се смяташе, че такива промени са неприемливи за консервативните религиозни кръгове. Все отново властта на Ал Сауд се основаваше на остарялата договореност с коренно ислямските уахабити: кралското семейство получава политическата власт, а религиозните кръгове управляват общество и наблюдават за морала на дамите.

МБС обаче не желаеше повече да чака. „ МБС схваща какво мислим и усещаме. Той не желае постоянно да чака, той живее почти като нас самите “, показа студентка от Джеда. Трудно е да се каже дали това е действителност или е нещо пожелателно, само че в мрежата бе публикувана фотография на безусловно непристъпното кралско семейство, което този път внушаваше различен, по-близък до хората облик.

Амбициите на свръхактивния принц не се лимитират единствено с вътрешната политика. Във външната политика той също по този начин самонадеяно разполага своите акценти. Почти по едно и също време с арестите в Саудитска Арабия, оставка подаде ливанският министър председател Саад Харири, който с недоволно лице съобщи, че е бил заставен на такава стъпка поради нападателната политика в Ливан на (шиитското) придвижване "Хезбола", подкрепяно от Иран. По този метод той даде на саудитското държавно управление опция да изостря и отсега нататък спора със остарелия зложелател Иран.
 МБС с държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън МБС с държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън / БГНЕС
Върховният комисар на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини прави оценка като извънредно рисков спора, който се разпалва от престолонаследника. Очевидно е обаче, че МБС се употребява с поддръжката на мощен съдружник – Съединените щати. Така вестник „ Ню Йоркър ” заяви за „ тесни връзки ” на МБС и Джаред Къшнър, зетят на Доналд Тръмп, а и самият Тръмп написа в Туитър: „ Аз имам вяра доста на крал Салман и престолонаследния принц на Саудитска Арабия. Те доста добре знаят какво да вършат. Някои от тези, против които те в този момент се афишират, с години са доили тяхната страна! ”.

„ МБС: притежател на вярата или опасност за сигурността ”, както той бе избран през 2015 година във вътрешния документ на службата за външното разузнаване на Германия. Реформатор или боен подбудител? Възможно е истината да лежи по средата. МБС е властнически шеф, представител на новото потомство политици в страните от Персийския залив. Той е добре просветен, могъщ и припрян. Но основното е, че е пристигнал, с цел да остане. Очевидно е, че в този момент принцът намерено обрисува главните насоки на бъдещото ръководство. /БГНЕС

------------------------------

Анализът е оповестен в немското списание „ Фокус ”, негов създател е Юлия Герлах.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР