Арести на македонски дипломати в Сърбия разкриха опит за прикриване

...
Арести на македонски дипломати в Сърбия разкриха опит за прикриване
Коментари Харесай

Висши македонски дипломати са арестувани заради пране на пари

Арести на македонски дипломати в Сърбия разкриха опит за прикриване на огромен скандал от страна на Северна Македония.

Миналата седмица на граничния пункт Прешево по пътя от Виена за Северна Македония сръбската полиция задържа македонския посланик Миле Миленковски, който неотдавна е на дипломатическа работа в македонската задача на ОССЕ в австрийската столица. Информацията се удостоверява от няколко дипломати в македонското външно министерство. Според тях това е огромен скандал, зад който стоят закононарушения - история, в която взе участие и Армения и по която Интерпол води следствие.
 Европейски Съюз е евакуирал целия си дипломатически личен състав от Афганистан Европейски Съюз е евакуирал целия си дипломатически личен състав от Афганистан
Европейски Съюз е приключил изцяло евакуацията на своите дипломатически задачи в Афганистан, като се изключи дребна група дипломати, координиращи усил...

Задържаният Миленковски е доближен на Виктор Димовски, някогашен държавен секретар в Министерството на външните работи и сегашен шеф на Агенцията за национална сигурност. Миленковски е някогашен консул на РСМ в България в интервала 2001-2004 година и е търсен от Интерпол за пране на пари.

Македонската медия МКД е изпратила питане до Министерството на външните работи за удостоверение и пояснение, поради обстоятелството, че за сходни събития, свързани със запитването, е несъмнено страните да се осведомят взаимно. Няма отговор досега.

Добре осведомени източници в Министерството на външните работи оповестяват, че Сърбия на процедура е работила по искане на Армения, която води дело от три години, когато трима дипломати от РСМ, в това число двамата арестувани, са били в тази страна, откъдето са отлетели в частен аероплан с почитан чиновник от бившето арменско държавно управление, преследван за заграбване на огромни суми пари и за подправяне на паспорт. Името на Миле Миленковски, който пътувал с кола от Виена за Скопие, попада в регистъра на търсените посредством Интерпол лица, а по случая са били известени македонските служби.

, казусът е потулен и е допустимо актуалният министър Буяр Османи, който по това време е бил на друга служба, да не е бил осведомен, като се има поради, че тази година с неговия автограф Миленковски е изпратен за посланик в македонската задача на ОССЕ.
 Синдром от Хавана: Мистериозно микровълново излъчване? " Синдром от Хавана ": Мистериозно микровълново излъчване?
Американски дипломати в Германия страдат от мощно главоболие, световъртеж, гадене, болки в ушите и изнемощялост. Според " Уолстрийт Джърн...

Източници в Министерството на външните работи споделят, че тримата дипломати, притежаващи дипломатически паспорти, са формирали неправителствена организация за хора със специфични потребности преди няколко години.

Източниците обаче задават въпроса по какъв начин е било допустимо казусът да бъде затулен и по-късно тази година Миленковски даже да бъде назначен в македонската задача в ОССЕ. В момента Северна Македония приготвя задачата си в ОССЕ, тъй като ще ръководи ОССЕ през 2023 година, а от идната година стартира тригодишния мандат в състава на така наречен „ тройка страни “ ръководители на ОССЕ. Това е опция РСМ да разпространява външната си политика и да повлияе на международните събития, само че и да разпространява своите национални възгледи, което е значимо поради компликациите при договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

МКД е отправил и запитване към македонската задача на ОССЕ във Виена. Без отговор.

Дипломати от Министерството на външните работи споделят, че този случай ще се отрази на репутацията на страната, която би трябвало да е измежду ръководителите на ОССЕ за три години.

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР