Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без

...
Арестът на бизнесмена Пламен Бобоков е бил извършен незаконно, без
Коментари Харесай

Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен


Арестът на предприемача Пламен Бобоков е бил осъществен нелегално, без да има причина за задържането и по този метод е нарушена Европейската конвеция за правата на индивида. Това е записано в решение на Софийския областен съд, с което се анулира карцерът, осъществен предишното лято, заяви уеб сайтът ДеФакто.

В деня, в който Бобоков бе задържан, прокурори и въоръжени чиновници на Бюрото за отбрана на очевидците, нахлуха в президентството. Бяха арестувани секретарят на президента Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев. Той също апелира задържането си и съдът го анулира.Тоест от общо три ареста в този ден, два са оповестени за противозаконни.

Съдия Яна Димитрова от Софийския областен съд изяснява в претекстовете си, с които анулира ареста на Бобоков, че предприемачът към този момент е бил свитедел по делото, за което е арестуван. Макар и да е станал обвинен, карцерът не е опрадван, счита тя.

В заповедта за задържане на Бобоков е посочено единствено, че има следствие, както и неговия номер. За прокуратурата това е задоволително, само че съда – не. Съдията се базира на решение на Европейския съд по правата на индивида, съгласно „ което неналичието на съответна фактическа аргументация на нуждата от задържането, задържането се явява несъвместимо с правилото за отбрана на лицата от произвол “.

" Задържането съставлява ограничение на правото на независимост и според Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи по изключение е използвано за да обезпечи явяването на лицето пред плануванаъа в закона институция при обосновано съмнение за осъществяване на закононарушение или когато обосновано е приета нуждата да се предотврати осъществяване на закононарушение или укриване след осъществяване на закононарушение. В съответния случай приложената мярка не се оправдава от никоя от тези цели “, написа в правосъдното решение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР